// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Maria Kjos Fonn: Heroin chic
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Maria Kjos Fonn: Heroin chic

Skrevet af den 18. juli 2022 – 06:06Ingen kommentarer

“Mad, som har v√¶ret mit store, eksistentielle sp√łrgsm√•l, siden jeg var fjorten, gemmer jeg v√¶k i piller og heroin. Jeg er syg s√• tit, at ikke-syg er undtagelsen.”

Jeg læste romanen Kinderwhore af norske Maria Kjos Fonn sommeren 2019. Jeg husker, hvor jeg læste bogen, gav den mine varmeste anbefalinger og undrede mig over, hvor lidt opmærksomhed den fik i Danmark. Kinderwhore er en sindssygt barsk roman om opvækst, psykisk sygdom og overgreb.

Nu er samme forfatter aktuel med romanen Heroin chic. Med ret h√łje forventninger til romanen gik jeg nysgerrig i gang. Flere gange. Kedede mig. Undrede mig over andres begejstring. Gav romanen en chance til p√• lydbog, mens jeg ordnede have. Bang! Efter 60 sider fik den mig (s√• t√•lmodig har jeg sj√¶ldent l√¶setid til at v√¶re).

Heroin chic er en roman om misbrug, medafh√¶ngighed, og spiseforstyrrelser. Fort√¶lleren er den unge kvinde Elise. Hun er vokset op i et godt hjem i Oslo. Som barn gik hun til kor og blev rost af alle. Alle havde h√łje forventninger til hendes fremtid. Vi m√łder hende under behandling for misbrug og bev√¶ger os sammen med Elise b√•de frem og tilbage i tiden. Vi m√łder hendes nuv√¶rende k√¶reste, en s√łd stabil fyr og vi m√łder hendes tidligere k√¶reste, der er musiker og stofmisbruger.

Heroin chic er en okay fin roman, men den fik mig ikke op at ringe som Kinderwhore gjorde. Jeg tror det skyldes, at jeg ikke helt kan m√¶rke Elise. Hun fort√¶ller om sit liv i en redeg√łrende/beskrivende stil (m√•ske bevidst fra forfatterens side) og ikke i en f√łlsom/s√•rbar stil. Men m√•ske er det misbrugets v√¶sen? Som forlaget skriver er Heroin chic “en roman om et socialr forfald uden nogen klar √•rsag. Om en lidelse, som ikke kan forklares med ydre omst√¶ndigheder.”

√Üdru af Jesper Stein, De andre af Mikael Josephsen og “S” af Simone M√łrch Stjer er andre gode bud p√• romaner om misbrug og kampen for at komme ud af misbruget.

Maria Kjos Fonn (f. 1990) er norsk forfatter. Hun debuterede i 2014 med en novellesamling, der blev nomineret til Tarjei Vesaas debutantpris. Ved siden af sit forfatterskab skriver hun for flere aviser og tidsskrifter.

Maria Kjos Fonn, Heroin chic, Gutkind forlag, 208 sider, April 2022, På dansk ved Liv Nimand Duvå.

Der er lukket for kommentarer.