// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mikael Josephsen: de andre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mikael Josephsen: de andre

Skrevet af den 24. maj 2021 – 06:42Ingen kommentarer

Hvis du undrer dig over, hvorfor de hjeml√łse blev fremrykket i Covid-19 vaccinationsplanen, skal du bare l√¶se denne fremragende roman om at leve p√• gaden. S√• forst√•r du, hvorfor hjeml√łse er langt mere s√•rbare og udsatte end mange af os andre. Romanen anbefales ogs√•, selvom du har gennemskuet, hvorfor de hjeml√łse kom frem i k√łen.

“de andre” er en r√• og sp√¶ndende kollektivroman om en h√•ndfuld hjeml√łse i Svendborg – en roman om netop “de andre”, dem der ikke er os. Dem der er udenfor.

I princippet kunne den finde sted, hvor som helst, hjeml√łshed er ikke kun centreret omkring de helt store byer. Vi m√łder Bo. Han bor i et telt. I december. Det er hundekoldt. Han er misbruger og skylder penge til de forkerte. Vi m√łder Slagteren. Han er voldelig, h√łjtr√•bende og har haft en lortebarndom. Vi m√łder Konen, som elsker kakao og billige kager og inviterer m√¶nd med hjem i i container. Vi m√łder ogs√• andre og deres liv flettes sammen, n√•r de henter Hus Forbi (hjeml√łseavisen, som de tjener penge p√• at s√¶lge).

Det er hjertesk√¶rende s√łlle liv vi pr√¶senteres for. Som l√¶ser h√•ber man, at en forandring for dem alle er mulig. Samtidig ved man bare, at der skal meget mere end mirakler til, hvis deres liv skal √¶ndres. Det er langt fra feelgoodl√¶sning, her er ingen happy ending, denne roman g√•r b√•de i maven og i hjertet. Der er voldsscener, som gudskelov er s√• korte, at jeg kunne holde til det.

Romanen handler ogs√• om venskaber, forelskelse og dr√łmmen om noget andet. Og om misbrug, det n√¶ste fix og om vold. Vi f√•r sm√• glimt af deres fortid, s√• vi kan g√¶tte os til, hvorfor de er endt p√• gaden og hvorfor livet er s√• sv√¶rt at tackle. De er optaget af penge, vejret og hvor de skal skide.

Forfatteren har udtalt, at han h√•ber romanen kan give l√¶serne indsigt i, hvordan det er at v√¶re hjeml√łs. Og det lykkedes han i den grad med.

Forfatteren var selv som ung i en periode misbruger og hjeml√łs, og har derfor pr√łvet at leve p√• gaden. Om det er hans egen erfaring, der g√łr romanen s√• levende og tr√¶v√¶rdig eller om det er de mange samtaler han har haft med hjeml√łse i Svendborg, er ikke til at vide. Men en ting er sikkert, romanen er vedkommende, barsk og et relevant bidrag til debatten om hjeml√łseproblematikken i Danmark. L√¶s den for pokker og k√łb gerne Hus Forbi n√¶ste gang du spotter en hjeml√łs.

Mikael Josephsen (f. 1961) debuterede som forfatter i 1998. Han har udgivet lyrik og prosa. Er f√łdt i Virum, bor i dag i Rudk√łbing. Af samme forfatter har jeg l√¶st digtsamlingen Kn√¶k (den er god) og romanen Neden under. Ligesom “de andre”, foreg√•r den ogs√• i Svendborg, er ogs√• en slags kollektiv roman og er ogs√• v√¶rd at l√¶se.

Mikael Josephsen, De andre, Gyldendal, April 2021,, 256 sider.

Der er lukket for kommentarer.