// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikael Josephsen: de andre
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mikael Josephsen: de andre

Skrevet af den 24. maj 2021 – 06:42Ingen kommentarer

Hvis du undrer dig over, hvorfor de hjemløse blev fremrykket i Covid-19 vaccinationsplanen, skal du bare læse denne fremragende roman om at leve på gaden. Så forstår du, hvorfor hjemløse er langt mere sårbare og udsatte end mange af os andre. Romanen anbefales også, selvom du har gennemskuet, hvorfor de hjemløse kom frem i køen.

“de andre” er en rå og spændende kollektivroman om en håndfuld hjemløse i Svendborg – en roman om netop “de andre”, dem der ikke er os. Dem der er udenfor.

I princippet kunne den finde sted, hvor som helst, hjemløshed er ikke kun centreret omkring de helt store byer. Vi møder Bo. Han bor i et telt. I december. Det er hundekoldt. Han er misbruger og skylder penge til de forkerte. Vi møder Slagteren. Han er voldelig, højtråbende og har haft en lortebarndom. Vi møder Konen, som elsker kakao og billige kager og inviterer mænd med hjem i i container. Vi møder også andre og deres liv flettes sammen, når de henter Hus Forbi (hjemløseavisen, som de tjener penge på at sælge).

Det er hjerteskærende sølle liv vi præsenteres for. Som læser håber man, at en forandring for dem alle er mulig. Samtidig ved man bare, at der skal meget mere end mirakler til, hvis deres liv skal ændres. Det er langt fra feelgoodlæsning, her er ingen happy ending, denne roman går både i maven og i hjertet. Der er voldsscener, som gudskelov er så korte, at jeg kunne holde til det.

Romanen handler også om venskaber, forelskelse og drømmen om noget andet. Og om misbrug, det næste fix og om vold. Vi får små glimt af deres fortid, så vi kan gætte os til, hvorfor de er endt på gaden og hvorfor livet er så svært at tackle. De er optaget af penge, vejret og hvor de skal skide.

Forfatteren har udtalt, at han håber romanen kan give læserne indsigt i, hvordan det er at være hjemløs. Og det lykkedes han i den grad med.

Forfatteren var selv som ung i en periode misbruger og hjemløs, og har derfor prøvet at leve på gaden. Om det er hans egen erfaring, der gør romanen så levende og træværdig eller om det er de mange samtaler han har haft med hjemløse i Svendborg, er ikke til at vide. Men en ting er sikkert, romanen er vedkommende, barsk og et relevant bidrag til debatten om hjemløseproblematikken i Danmark. Læs den for pokker og køb gerne Hus Forbi næste gang du spotter en hjemløs.

Mikael Josephsen (f. 1961) debuterede som forfatter i 1998. Han har udgivet lyrik og prosa. Er født i Virum, bor i dag i Rudkøbing. Af samme forfatter har jeg læst digtsamlingen Knæk (den er god) og romanen Neden under. Ligesom “de andre”, foregår den også i Svendborg, er også en slags kollektiv roman og er også værd at læse.

Mikael Josephsen, De andre, Gyldendal, April 2021,, 256 sider.

Der er lukket for kommentarer.