// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikael Josephsen: Neden under
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Mikael Josephsen: Neden under

Skrevet af den 5. maj 2010 – 08:45Én kommentar

Neden under er dansk skønlitteratur, når det er allerbedst! Mikael Josephsen, som jeg ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, skriver med en indlevelse og nerve, man kun sjældent oplever. Der er noget Helle Helle og Ida Jessen over Neden Under.

Neden under foregår i Svendborg, men kunne såmænd foregå i en hvilken som helst dansk provinsby. Vi følger en flok danskere, hvis hverdage blandt andet er præget af misbrug og afhængighed.

Der er den storpludrende Inga, der konstant taler om slankekure, kaffe, og drømmen om sommerhuse eller campingvogne, men som i praksis aldrig kommer til at tabe sig så meget som et gram. Hun er gift med pedellen Bent, der helst bare vil nyde hverdagen med sin pibe eller en fiskestang og som har vænnet sig så meget til fruens konstante talestrøm, at han sjældent hører, hvad hun siger. Der er deres søn Jeppe, som har mistet sit ben i Helmand-provinsen i Afghanistan, og som er parrets store lyspunkt. Modsat sine forældre taler han gerne om det der virkelig betyder noget, men en samtale kræver som bekendt en lytter, og det er hverken Inga eller Bent.

Der er også Simon, som er psykolog og weekendfar, og som flirter lidt med en noget alternativ kvinde. Simons søn bliver indlagt i en længere periode og man fornemmer, at selv når Simon besøger ham, er han ikke rigtig tilstede som far. Og så er der en række af de rigtige misbrugere, nemlig dem der drikker øl, ryger hash eller bruger sprøjter! Det er især miljøet omkring disse, dialogerne og deres indbyrdes forhold, som er særdeles godt skildret i Neden under.

Det er fascinerende, hvor gode mennesker er til overbevise sig selv om, at man helt sikkert begynder at slanke sig i morgen, at man helt sikkert snarest slår sig ned som selvstændig erhvervsdrivende eller at man indenfor kortere tid flytter til Australien. For os andre er det soleklart, at det aldrig kommer til at ske for dem og begrundelserne ligger lige for. Selvbedrag er en skøn ting, hvis man skal kunne holde sig selv ud i længden.

Mikael Josephsen er født i 1961 i Virum. Han har tidligere skrevet romanen Opløb samt en række digtsamlinger.

Mikael Josephsen, Neden under, Gyldendal, 304 sider, Marts 2010.

Én kommentar »

  • jens carstensen siger:

    Ja, Mikael Josephsen er en vigtig forfatter. Her har vi endnu en gang fat i godt dramatisk stof som i Submarino, Nordkraft mv.Det hele bliver bare leveret uden de store armbevægelser og helt nede på gulvet i et nedtonet og næsten absurd hverdagsdrama i slow motion.
    Jeg synes, at temaerne kredsende om afhængighed, afhængighed og hang til alt fra skildpaddeis, spiritus,stoffer og de tilhørende psykologiske mekanismer i og omkring personerne er taget lige på kornet.Det er præcise personskildringer, mest gennem dialogerne, hvor forfatteren ikke placerer sympatierne nogen steder,måske lige pånær hos sønnen Jeppe.På den måde vækker Mikael Josephsen ganske rigtigt tankerne hen på en Helle Helle.Helle Helle som jo har en upålidelig fortællestil med antydningens kunst som sit varemærke. Altid svær at fange ind, tingene er overladt til læseren!
    Derudover er “kælderscenerne” i Neden Under, især narkomanerne, skildret med en dialog der på en gang er grotesk og til tider (van)vittig, på en måde, der måske kunne sammenlignes med en forfatter som Erling Jepsen.
    Psykologens fysiologiske tilstand og nedtur i romanen gav nu også mange gode grin under læsningen….læs den, det er god,underholdende og tankevækkende litteratur.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.