// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Stein: Ædru
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Jesper Stein: Ædru

Skrevet af den 21. april 2022 – 06:17Ingen kommentarer

“Denne bog er fiktion. Menneskene i den er fiktive. Enhver lighed med levende personer er utilsigtet for alle andre end fortællerens vedkommende.”

Sådan starter Jesper Stein sin fortælling i romanen Ædru. Fortælleren er Jesper Stein og har man læst interviews med ham de senere år, er det ikke en hemmelighed, at han er ædru alkoholiker. Og det er netop det nye liv som ædru alkoholiker og et tilbageblik på livet som drikkende alkoholiker, der er i fokus. Og det er både interessant og relevant læsning! Ikke mindst set i lyset af hvor mange danskere, der drikker for meget og hvor mange pårørendes liv, det får betydning for!

En 54 årig forfatter med kone og børn er kommet på Minnesota-kur i et forsøg på at få styr på sit liv og afværge en skilsmisse. I løbet af behandlingen skal han finde ud af, hvem han er uden alkohol og hvem han vil være. Han genfinder sig selv i mødet med de andre misbrugere i behandling. Da litteratur altid har fyldt meget i hans liv, bliver vi også i romanen præsenteret for flere forfaldsfortællinger fra andre forfattere med et storforbrug af alkohol.

Ædru er en roman om svigt, løgne og selvbedrag. Men det er også en roman om at ville livet og dermed om kampen for at holde sig ædru. Ædru tilbyder et råt for usødet kig ind i alkoholens kringelkroge. Vi får Jesper Steins fortælling krydret med en række bipersoners fiktive fortællinger og møder derfor misbruget i flere forklædninger.

På den ene side synes jeg det er modigt af Jesper Stein at stille sig frem med historien. På den anden side, hvorfor skulle det være mere modigt at fortælle om alkoholisme end om livet med alle andre kroniske sygdomme? En ting er sikker: det kræver mod det at rive sig fri af alkoholens søde, dulmende rus.

Jeg læste Jesper Steins roman Rampen, da den udkom for ca. 1½ år siden og allerede i den tager han hul på alkoholens betydning for sit liv. Rampen er for øvrigt virkelig god, jeg var helt opslugt af læsningen, især de dele der handler om teenage- og ungdomslivet. Rampen fortæller om en opvækst i Aarhus og om hvad det førte med sig, da fortælleren/forfatterens forældre på dramatisk vis blev skilt. Hvis du gerne læser om komplicerede familieforhold, kan jeg varmt anbefale dig at læse Rampen. Romanen modtog Læsernes Bogpris 2021.

Forfatteren er født i 1965 i Aarhus. Han debuterede i 2012 med Uro og har siden skrevet fem krimier om Alex Steen. Han vandt De Gyldne Laurbær i 2015 og i 2018 modtog han Harald Mogensen-prisen for årets bedste danske krimi.

Jesper Stein, Ædru, Politikens forlag, Marts 2022, 214 sider.

Der er lukket for kommentarer.