// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Jesper Stein: Rampen
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Erindringer, Roman

Jesper Stein: Rampen

Skrevet af den 14. februar 2021 – 06:10Ingen kommentarer

“Jeg er i gang med bogen. Jeg skal skrive om mit liv med mine for√¶ldre. Det er det, jeg kan nu.” …”Jeg er ikke syg. Jeg er holdt op med at drikke. Jeg er blevet skilt. Min mor er d√łd. Det er derfor, jeg er bange.”

Da Jesper Stein (måske bedst kendt som krimiforfatter) gik i gymnasiet blev hans forældre efter 29 års ægteskab skilt. Bruddet trak tråde langt langt ind i hans voksne liv og det er den fortælling, vi får i den medrivende roman Rampen.

Jeg blev hurtigt suget ind i den unge Jespers univers. Fulgte ham sp√¶ndt til ungdomsfester i firsernes Risskov, lurede med n√•r han drak sig i hegnet, h√łrte musik p√• v√¶relset, skrev dagbog og l√¶ste litteratur. Og n√•r han var sammen med pigerne og et par m√¶nd. Det der starter med at ligne en roman om et almindeligt ungdomsliv i firsernes Aarhus, forvandler sig dog gradvist til en gribende og vedkommende beretning om resultatet af en familie i opbrud.

Hvis man synes, man har en manipulerende eller alt for styrende eller dominerende mor, skal man bare m√łde Jespers! Jespers mor er ogs√• k√¶rlig og en masse andet godt, men hun er godt nok for meget. Og for lidt. Gr√¶nseoverskridende! Plager sig til et kram. Mixer hvidvin og piller. Er et offer, har ondt af sig selv. Det m√• ogs√• g√łre ondt, n√•r den man elsker, forlader en. Men det skal man som voksen kvinde dele med andre end teenagers√łnnen.

Romanen byder p√• en god blanding af skildring af ungdoms√•rene og af den voksne modne mands blik p√• eget (til tider destruktive) liv med alt for meget alkohol. Jeg l√¶ser derfor ogs√• Rampen som en reminder om, hvor stor en ulykke for meget alkohol kan f√łre med sig. For b√łrn. For voksne. Og for b√łrnene, n√•r de bliver voksne! Rampen er ogs√• fort√¶llingen om for√¶ldre der svigter, om manipulation, og om at blive klemt mellem sine for√¶ldre. Rampen er en fremragende (jeg er p√¶nt begejstret og blev helt opslugt af den) fort√¶lling om druk, sex, skam, beg√¶r, litteratur, familieliv og meget mere. Her er meget p√• spil.

Fungerer forfatterens erindringer som litteratur? Ja, det synes jeg bestemt det g√łr! Forfatteren skriver levende og farverigt og tematikkerne er almene, ogs√• for l√¶sere der ikke selv er skilsmisseramt. Oplagt l√¶sning til dig, der er optaget af det udfordrende i livet og gerne l√¶ser om den sv√¶re relation mellem b√łrn og for√¶ldre.

Jeg levede mig s√• meget ind i fort√¶llingen, at jeg p√• google street view tjekkede op p√• pr√¶cist, hvor barndomshjemmet l√• og s√• ogs√• den danske film Sk√łnheden og udyret, der blandt andet er optaget i Jesper Steins barndomshjem p√• adressen Rampen.

Jesper Stein (f. 1965) er uddannet journalist. F√łdt og opvokset i Aarhus. Har arbejdet som kriminalreporter og litteraturjournalist. Debuterede som forfatter i 2012 og er forfatteren bag den popul√¶re krimiserie om Axel Steen. Har vundet flere priser. Og m√• hjertens gerne skrive flere sk√łnlitter√¶re romaner om livet!

Jesper Stein, Rampen, Politikens forlag, November 2020, 336 sider.

Der er lukket for kommentarer.