// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jesper Stein: Rampen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Roman

Jesper Stein: Rampen

Skrevet af den 14. februar 2021 – 06:10Ingen kommentarer

“Jeg er i gang med bogen. Jeg skal skrive om mit liv med mine forældre. Det er det, jeg kan nu.” …”Jeg er ikke syg. Jeg er holdt op med at drikke. Jeg er blevet skilt. Min mor er død. Det er derfor, jeg er bange.”

Da Jesper Stein (måske bedst kendt som krimiforfatter) gik i gymnasiet blev hans forældre efter 29 års ægteskab skilt. Bruddet trak tråde langt langt ind i hans voksne liv og det er den fortælling, vi får i den medrivende roman Rampen.

Jeg blev hurtigt suget ind i den unge Jespers univers. Fulgte ham spændt til ungdomsfester i firsernes Risskov, lurede med når han drak sig i hegnet, hørte musik på værelset, skrev dagbog og læste litteratur. Og når han var sammen med pigerne og et par mænd. Det der starter med at ligne en roman om et almindeligt ungdomsliv i firsernes Aarhus, forvandler sig dog gradvist til en gribende og vedkommende beretning om resultatet af en familie i opbrud.

Hvis man synes, man har en manipulerende eller alt for styrende eller dominerende mor, skal man bare møde Jespers! Jespers mor er også kærlig og en masse andet godt, men hun er godt nok for meget. Og for lidt. Grænseoverskridende! Plager sig til et kram. Mixer hvidvin og piller. Er et offer, har ondt af sig selv. Det må også gøre ondt, når den man elsker, forlader en. Men det skal man som voksen kvinde dele med andre end teenagersønnen.

Romanen byder på en god blanding af skildring af ungdomsårene og af den voksne modne mands blik på eget (til tider destruktive) liv med alt for meget alkohol. Jeg læser derfor også Rampen som en reminder om, hvor stor en ulykke for meget alkohol kan føre med sig. For børn. For voksne. Og for børnene, når de bliver voksne! Rampen er også fortællingen om forældre der svigter, om manipulation, og om at blive klemt mellem sine forældre. Rampen er en fremragende (jeg er pænt begejstret og blev helt opslugt af den) fortælling om druk, sex, skam, begær, litteratur, familieliv og meget mere. Her er meget på spil.

Fungerer forfatterens erindringer som litteratur? Ja, det synes jeg bestemt det gør! Forfatteren skriver levende og farverigt og tematikkerne er almene, også for læsere der ikke selv er skilsmisseramt. Oplagt læsning til dig, der er optaget af det udfordrende i livet og gerne læser om den svære relation mellem børn og forældre.

Jeg levede mig så meget ind i fortællingen, at jeg på google street view tjekkede op på præcist, hvor barndomshjemmet lå og så også den danske film Skønheden og udyret, der blandt andet er optaget i Jesper Steins barndomshjem på adressen Rampen.

Jesper Stein (f. 1965) er uddannet journalist. Født og opvokset i Aarhus. Har arbejdet som kriminalreporter og litteraturjournalist. Debuterede som forfatter i 2012 og er forfatteren bag den populære krimiserie om Axel Steen. Har vundet flere priser. Og må hjertens gerne skrive flere skønlitterære romaner om livet!

Jesper Stein, Rampen, Politikens forlag, November 2020, 336 sider.

Der er lukket for kommentarer.