// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anna Elisabeth Jessen: Oblivion
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anna Elisabeth Jessen: Oblivion

Skrevet af den 13. januar 2022 – 06:59Ingen kommentarer

En flok unge mennesker. Et lejrb√•l. Alkohol. God stemning. Hans og Johanne er sammen ved s√łen. N√¶ste morgen anklages Hans for voldt√¶gt og den efterf√łlgende aften tager han sit eget liv.

Omkring 20 √•r senere skriver Ida en roman om den weekend, hvor det hele fandt sted. Og til Bogforum i november rejser hun til K√łbenhavn for at blive interviewet Under Uret. Andre fra dengang har opdaget hendes roman og et par af dem finder vej til Bogforum. Selvom der st√•r “roman” p√• Idas bog, er der ingen tvivl om, hvilken weekend hun er inspireret af og romanen v√¶kker minder om en tid, flere helst vil glemme.

Romanen er let at l√¶se og den er overskuelig med mange korte kapitler. Den benytter sig af greb fra krimigenren ved l√¶nge at tilbageholde, hvad der egentlig skete og d√©t skaber sp√¶nding. Der er rigtig mange karakterer med i romanen og jeg lavede en liste for at kunne hitte rede i, hvem der var hvem og hvad deres forhold var til hinanden. Vi bev√¶ger os fra nutid til fortid og tilbage igen mange gange uden at det dog forvirrer. Kapitlerne er opkaldt efter den karakter vi f√łlger og ved at fort√¶lle os historien fra s√• mange vinkler, st√•r det klart, at om noget er et overgreb eller ej slet ikke er et enkelt sp√łrgsm√•l.

Romanen inviterer dermed læseren til at reflektere over, hvornår noget er et overgreb og dermed skriver romanen Oblivion sig fint ind i den igangværende debat om samtykke.

Og s√• er det en roman om glemsel (deraf romanens titel), fortr√¶ngning og om soning. Om at begivenheder tr√¶kker lange tr√•de og om at det vi g√łr og siger (eller ikke handler p√• og ikke f√•r sagt) kan f√• store konsekvenser for os selv og andre.

Jeg str√łg lige gennem romanen, var ret godt underholdt. Romanen er trods de alvorlige emner, hverken tung eller dyster, men derimod super fin tidsfordriv p√• et par m√łrke januardage og f√•r mine bedste anbefalinger.

Anna Elisabeth Jessen (f. 1956) debuterede i 2019 med romanen Om hundrede år, som blev shortlisted til Bogforums Debutantpris og i marts 2021 udkom romanen Huset. Anna Elisabeth Jessen er journalist, manuskriptforfatter og dokumentarist. Hun har lavet radio, tv og dokumentarfilm siden 1984.

Anna Elisabeth Jessen, Oblivion, Gyldendal, Januar 2022, 250 sider.

Der er lukket for kommentarer.