// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Volker Kutscher: Goldstein
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Roman

Volker Kutscher: Goldstein

Skrevet af den 1. december 2021 – 04:11Ingen kommentarer

Det er ikke nemt at være Gereon Rath. I 1931 udvikler situationen sig i Berlin næsten dagligt med gadekampe og social uro. Politiet er presset af både kommunister, nazister og egen uduelighed. Samtidig sidder ringforeningerne tungt på underverdenen, og en gammel gæld skal inddrives. Dertil kommer smukke Charlotte Ritter, uduelige chefer og for lige at toppe situationen med lidt udenlandsk stjernedrys, så ankommer den amerikansk-jødiske gangster Goldstein til byen fra New Yorks mens byens egne mafiosi begynder at forsvinde.

Og nå ja, så ender et indbrud i et stormagasin galt for to unge indbrudstyve, og den ene styrter ned fra bygningens facade, måske uvenligt hjulpet af en politibetjent. Den anden indbrudstyv er vidne, og naturligvis på flugt. Gereon og Ritter bliver fra hver deres udgangspunkt indblandet i sagen, der selvfølgelig hurtigt viser sig at trække tråde til meget mere end politivold eller uheldige unge småkriminelle.

Det er Kutscher som vi kender ham, romanerne bag den populære tv-serie Babylon Berlin, og Goldstein er tredje bind i serien. Vi har nu overhalet tv-serien i tid, men det gør ikke noget for tv-serien kan én ting og bøgerne kan noget andet – og de er i øvrigt meget forskellige i personkarakteristik og forløb, om end de underliggende kriminale plot hidtil har været de samme.

Til fælles har tv og bøger et indblik i et Berlin på kogepunktet. Det er Weimarrepublikkens sidste dage, byen er fyldt med vrede unge mænd, sårene fra nederlaget i krigen er ikke lægt og mens den ærlige del af arbejderklassen synker ned i fattigdom og slum, drikker de kriminelle nyrige champagne til lyden af de smukke prostitueredes støn og støvletramp fra gaderne. Dekadent, voldeligt og helt ude af kontrol. I kulissen bygger magtfulde mænd nye skanser og gør sig klar til kamp.

Kutschers krimier om Gereon Rath bliver bedre bind for bind, mens katastrofen nærmer sig. Rath er ingen renskurete spejderdreng, bare et menneske i en svær tid, hvor idealer og moral er til fals for penge og indflydelse, og hvor de fleste søger ly og håber på at stormen snart driver over. Os læsere ved, at Rath og Ritter kun mærker de første små vindstød, men mens det trækker op til et uvejr som intet andet i verdenshistorien, forsøger Rath og Ritter at bygge læhegn og vindmøller ved at rydde op blandt betjente og kriminelle i Berlin. Absolut læsværdigt.

Bogblogger har tidligere anmeldt Den våde fisk (bind1), Den stumme død (bind 2) og Dem der falder i marts (bind 5) i samme serie.

Volker Kutscher: Goldstein. 634 sider, Sohn. Oversat af Hanne Lund, udkom 2013

Der er lukket for kommentarer.