// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Volker Kutscher: Dem der falder i marts
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi

Volker Kutscher: Dem der falder i marts

Skrevet af den 12. maj 2021 – 05:31Ingen kommentarer

Den tyske tv-serie Babylon Berlin har taget Tyskland, Danmark og flere andre lande med storm.

Den skildrer livet i Berlin i perioden mellem 1. og 2. verdenskrig, n√¶rmere bestemt i den periode, hvor Weimarrepublikken eksisterede. Det var en tid med voldsomme politiske sp√¶ndinger, demonstrationer og voldelige sammenst√łd mellem venstre- og h√łjreorienterede, og s√• var der en opblomstring af kunst, kultur, fest og frigjort seksualitet, som tiltrak m√¶nd og kvinder fra hele Europa og USA.

Forl√¶gget til serien er forfatteren Volker Kutschers historiske krimier med politiefterforskeren Gereon Rath og den ambiti√łse kriminalassistent Charlotte Ritter i centrum. Vi har f√•et fem bind p√• dansk, og det er nogle ordentlige moppedrenge p√• 5-600 sider. Akkurat som i tv-serien er Berlin skildret med al den r√•hed, desperation og fattigdom, som var med til at bringe Hitler til magten. Det g√łr han her i femte bind, ‚ÄôDem der faldt i marts‚Äô, hvor de paramilit√¶re tropper, brunskjorterne h√¶rger i gaderne, forf√łlger og t√¶ver j√łder, og andre ikke tilstr√¶kkeligt arisk udseende medborgere. Rigsdagen br√¶nder, og nazisterne kan g√• hele skridtet og indf√łre et rendyrket diktatur.

Forholdet mellem de to hovedpersoner er mere konfliktfyldt end i tv-serien. Rath er mere katolsk-konservativ og Ritter er frigjort, protestantisk og vant til livet i storbyen, i mods√¶tning fra Rath, der kommer fra K√∂ln. Det er netop i K√∂ln han v√•gner op ved bogens begyndelse med voldsomme fysiske og moralske t√łmmerm√¶nd. For det der med evig troskab ligger ikke helt til Rath, og her kommer den katolske syndsforladelse til gavn.

Den omfangsrige fort√¶lling g√łr det muligt for Kutscher at s√¶tte et indviklet plot op med liget af en hjeml√łs veteran, der har forbindelse til mystiske h√¶ndelser under 1. verdenskrig med en stor guldskat, forr√¶deri og mord. I en anden handlingstr√•d f√łlger vi en fattig ung kvindes flugt fra en psykiatrisk institution, og s√• er der kamp om magten blandt politiets r√¶kker. Nazisterne vil skabe deres egen lov og smide den gamle lovs vogtere ud med badevandet. Oveni det hele har vi de isnende barske beskrivelser af, hvor hurtigt tyskerne omfavner nazismen og udst√łder j√łder, politiske modstandere og andre, der ikke lever op til den nye ordens politiske krav. Forholdt mellem Rath og Ritter foldes ogs√• ud, s√• man f√•r nye facetter af deres personligheder og kampe. S√• alt i alt, holder man af Babylon Berlin, kan man roligt s√¶tter sig godt til rette med de mange sider.

Volker Kutscher: Dem der faldt i marts. Lindhardt og Ringhof. 624 sider. Oversat af Hanne Lund. Februar 2021

Der er lukket for kommentarer.