// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Stephen King: Blodtørst og andre fortællinger
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Gys, Horror, Noveller, Thriller

Stephen King: Blodtørst og andre fortællinger

Skrevet af den 23. november 2021 – 06:26Ingen kommentarer

Kongen af gys og gru er tilbage, denne gang med en hårrejsende novellesamling, der indeholder fire fremragende noveller, der alle kredser om emner som døden, drømme og ondskab.

I Mr. Harrigans telefon møder vi drengen Craig, som bliver ansat til at læse højt og lave småopgaver i huset hos den mystiske rigmand Mr. Harrigan. De to udvikler et venskab, og da Craig en dag vinder en stor gevinst på et skrabelod, beslutter han at købe den spritnye iPhone 4 til Mr. Hannigan. Han bliver med tiden så glad for telefonen, at han altid har den i nærheden, så da Mr. Hannigan dør, gemmer Craig telefonen i hans jakke, så den kommer med i graven. Craig ringer til telefonen for at høre Mr. Harrigans stemme, når han er trist, og han indtaler en besked på telefonsvareren, når han har problemer. Til Craigs store forundring løber telefonen aldrig tør for strøm, og hans problemer løses på foruroligende vis, når først han har indtalt dem på svareren. Hvordan kan det gå til?

Chucks liv er delt op i tre akter. Historien starter med jordens undergang og fortælles baglæns, hvor vi følger Chucks liv. Vi hører først om en verden, der er ved at gå under; naturkatastrofer hærger, og al kommunikation er brudt sammen. Overalt ses skilte med teksten “39 fantastiske år! Tak, Chuck! Historien kredser om, hvad der i virkeligheden sker, når et mennesker dør.

Blodtørst er den selvstændige fortsættelse til Outsideren, hvor Holly Gibney fra detektivbureauet De Der Søger står over for sin første sag, som hun skal opklare alene. En bombe detoneres på en skole, og da Holly ser tv-dækningen fra attentatet, går det op for hende, at der er noget galt med den journalist, der kom først frem til gerningsstedet, men hvordan skal hun bevise det?

I Rotten følger vi universitetsprofessoren Drew, der drømmer om at skrive en roman. Han har prøvet før og er næsten gået i hundene hver gang, men denne gang mener han at have den perfekte historie at skrive. Så han tager op til sin fars gamle sommerhus uden for lands lov og ret, mens en voldsom storm truer. En mand med psykiske problemer i et afsidesliggende hus afskåret fra omverden – ringer der en klokke? Mens Drews problemer tager til, redder han under stormens rasen en rotte, som kan få afgørende betydning for hans liv – og for andres.

Jeg er imponeret over, hvordan Stephen King i disse forholdsvis korte historier formår at skabe et persongalleri, der i den grad folder sig ud, så man kan mærke hver og en af karaktererne. På ægte King-maner krydrer han den dystre, uhyggelige stemning med sarkasme og humor, herunder en del referencer til Trump som et fjols (hvis du ikke kender til hans modvilje mod Trump, så følg ham på Twitter, det er virkelig morsomt). Hans humor skinner også igennem i Forfatterens note bagerst i bogen, hvor man i øvrigt kan læse om, hvordan han fik idéerne til de fire noveller.

Novellesamlingen illustrerer også, hvilken alsidig forfatter Stephen King er. Normalt skriver han lange romaner, men selv i novellens korte format bliver historierne og personerne så levende, at man føler, historien har været meget længere. Som altid har historierne et element af noget overnaturligt, uden at det bliver utroværdigt, og selvom historierne ikke er så uhyggelige som i mange af hans lange romaner, så kryber uhyggen alligevel ind under huden på grund af den foruroligende stemning, som King skriver frem på mageløs vis. Stephen King leverer bare varen hver gang!

Du kan læse vores anmeldelser af andre af Stephen Kings bøger her.

Stephen King, Blodtørst og andre fortællinger, Hr. Ferdinand, 480 sider, oversat af Jakob Levinsen, udkom 15. september 2021

Der er lukket for kommentarer.