// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Peter Øvig: Jeg er hvad jeg husker
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Biografi, Erindringer, Essays, Journalistik

Peter Øvig: Jeg er hvad jeg husker

Skrevet af den 2. oktober 2021 – 05:10Ingen kommentarer

“Ingen lader sig mærke med, at patienten befinder sig i en tilstand af voldsom dødsangst. En iltmaske sættes over mit ansigt, og lægen pumper narkosen ind i mit blod. Efter få sekunder glider mørket ned over mig som bly.”

Journalisten og dokumentaristen Peter Øvig tog både læsere, anmeldere og undertegnede med storm, da bogen “Min mor var besat” udkom. Hans åbenhed om sin mor og sin egen psykiske sygdom og den afstigmatisering af psykiatriske patienter, som han blev eksponent for, var både vigtig og rørende.

Bogen “Jeg er hvad jeg husker” er en slags fortsættelse af det stærke værk om opvæksten med en psykisk syg mor. Den begynder i 2018, hvor Øvig selv er brudt sammen under arbejdet med bogen om sin mor. Han får en svær depression, som kureres ved hjælp af elektrochok, som han ellers har været stærk modstander af. I bogen giver Øvig et enestående indblik i den kontroversielle og dybt tabubelagte behandling, og med vanlig grundighed og dokumentarisme sættes alt under lup. Derfor er “Jeg er hvad jeg husker” en både stærk, rørende og vigtig beretning om elektrochok, erindring (eller mangel på samme) og depression.

Åbne og uafrystelige samtaler og fortællinger fra psykiatrien giver læseren et sjældent og nuanceret indblik, i den behandling, som virker for nogle og som har store, ja invaliderende bivirkninger for andre. Øvig selv blev mirakuløst, som han selv kalder det, kureret for den mareridtsagtige og dybt forpinte tilstand, som en depression er.

Vi får indblik i Øvigs egen frygt for behandlingen, og i den uendelige glæde, det er for ham at blive kureret af netop den behandling, som han selv har kritiseret i tidligere værker. Men som den fremragende journalist Øvig er, lader han ikke egne oplevelser udgøre en sandhed. Han forholder sig til både myter, og ikke mindst elektrochokkets både brutale og spændende historie. Som for eksempel filmen “Gøgereden”, der har haft en overraskende stor effekt på modstanden mod elektrochok, og stadig har det her 50 år efter filmen havde premiere. Meget stærke er historierne om forfatterne Sylvia Plath og Hemingway, der begge begik selvmord efter at fået elektrochok. Det samme er fortællingen om Pernille Frandsen, der fik slettet sin hukommelse som konsekvens af elektrochok.

Jeg er meget begejstret for Øvigs store grundighed, der lader både psykisk syge, fagfolk, modstandere og tilhængere af elektrochok komme til orde. At der åbnes mange diskussioner og perspektiver bredes ud. Det i samspil med en personlig og stærk historie, gør bogen til endnu et fremragende indlæg i debatten og aftabuiseringen af psykisk sygdom, og er et ridderkors værdigt. Det er rørende, nuanceret og fremfor alt troværdigt, og det er en bog, som alle bør læse.

Peter Øvig: Jeg er hvad jeg husker, Gyldendal, 306 sider, udgivet den 10. september 2021.

Der er lukket for kommentarer.