// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Anette Faye Jacobsen: Ulige rettigheder
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Historie

Anette Faye Jacobsen: Ulige rettigheder

Skrevet af den 8. juli 2021 – 07:28Ingen kommentarer

Der var engang, hvor vi ikke havde ligestilling. Dengang blev kvinder ikke regnet for noget, og derfor fik de i lighed med fattige, udviklingsh√¶mmede og forbrydere ikke stemmeret. S√•dan har vi i hvert fald l√¶rt det i skolen, og sandt er det at kvinder f√łrst fik fuld stemmeret i 1915.

Til gengæld er der grund til at gå et spadestik dybere omkring hvorfor kvinder (og alle de andre) ikke fik stemmeret i det, der ellers var Europas mest demokratiske grundlov i 1849. Det er nemlig meget mere nuanceret end de fleste af os går og tror.

Engang var det nemlig ikke individet, der var samfundets grundelement. Det var ikke engang familien, som vi ser p√• familien i dag. Det var husholdningen, alts√• den samlede husstand der bestod af ikke bare husbond og madmor, men ogs√• b√łrn, tyende og hvad der ellers h√łrte sig til. Derfor var det ogs√• husstandens overhoved, der lovgivningsm√¶ssigt blev udstyret med rettigheder i forhold til det omkringliggende samfund, og ikke de enkelte dele af husstanden.

Det var nemlig husbonden, der havde ansvaret for at opretholde orden internt i husstanden, og med det ansvar fulgte ogs√• pligten til at repr√¶sentere husstanden udadtil ‚Äď og til at holde h√•nden under dens medlemmer, hvis de blev syge eller uarbejdsdygtige. Og at tugte dem, naturligvis, for tugt skulle der til.

En logisk konklusion af dette syn p√• samfundets opbygning er, at det var husstandens overhoved, der fik stemmeretten ‚Äď og den stemmeret blev rigtignok uddelt til v√¶sentlig flere end hvad der ellers var normalen i de nye demokratiet i Europa. Grundloven blev nemlig skrevet mens ogs√• de mindrebemidlede husstande skulle sende deres s√łnner i krig i Slesvig, og for at fastholde deres opbakning til samfundsordenen fik de alts√• stemmeret. Husbonden, naturligvis, ikke s√łnnerne. Dem forventes deres husbond at have styr p√•.

Siden dengang har synet p√• rettigheder og pligter √¶ndret sig. Det er ikke l√¶ngere husstanden eller familien, der er samfundets mindste enhed, og vi tager det for givet, at individer har rettigheder i kraft af deres menneskelighed, og ikke som f√łlge af deres placering i samfundsordenen. Men det har v√¶ret en lang rejse igennem et stort skift i vores syn p√• rettigheder og individer, og vi g√łr os sj√¶ldent rigtig klart hvor stort en omv√¶ltning det egentlig er ‚Äď og hvor hurtigt den er foreg√•et. Det er ogs√• en omv√¶ltning, der har √¶ndret vores syn p√• hele vores m√•de at leve p√• og som nok fortjener en eftertanke, ikke mindst fordi andre nutidige samfund endnu ikke har gennemlevet hele denne transformation.

Heldigvis har vi Annette Faye Jacobsen til kyndigt at tage os igennem denne id√©historiske omv√¶ltning, hvorfor den fandt sted og hvad konsekvenserne blev ‚Äď lige fra stemmeretten til synet p√• tjenestefolk og for√¶ldres ret til at sl√• deres b√łrn. Tak for det, p√• den ene aften det tog at l√¶se Ulige rettigheder fik jeg input nok til mange dage og ugers eftertanke, og meget falder p√• plads i forhold til at forst√•, hvordan vores tiptiptipoldefor√¶ldre s√• p√• samfundet.

Ulige rettigheder er simpelt hen en af bedste, mest velskrevne og absolut oplysende 100 danmarkshistorier meget l√¶nge. Det er eminent godt arbejde at f√• sat fortidens rettighedssyn ind i sin rigtige kontekst, og belyse hvad det bet√łd (og betyder) for b√•de fortidens syn p√• individ, familie, husholdning, rettigheder og samfundets opbygning. Alle med den mindste interesse for (id√©)historie eller politik b√łr l√¶se med – det er kun 100 sider, s√• der er simpelt hen ingen undskyldning for at lade v√¶re.

Ulige rettigheder er seksogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at l√¶serne hver m√•ned i 100 m√•neder f√•r et nyt bind p√• 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan k√łbe b√łgerne hos boghandleren eller i abonnement, s√• man automatisk f√•r et nyt bind hver m√•ned. B√łgerne skrives af eksperter p√• de enkelte fagomr√•der, der ogs√• har et stort flair for formidling. B√łgerne koster 100 kr stykket.

Anette Faye Jacobsen: Ulige rettigheder. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkommer 8. juli 2021

Der er lukket for kommentarer.