// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Mikael Frausing: Turistlandet
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Historie

Mikael Frausing: Turistlandet

Skrevet af den 6. juli 2021 – 11:16Ingen kommentarer

Nyhavn. Den lille havfrue. Skagen eller Cold Hawaii. Udl√¶ndinge str√łmmer til (undtaget i corona-√•r) for at f√• et skud hygge eller for at slappe af i sommerhusene langs vores kyster, og danskerne holder sig heller ikke tilbage. Turisme giver arbejdspladser og oms√¶tning, og enhver by med respekt for sig selv har en strategi for hvordan man kan tiltr√¶kke endnu flere turister, danske som udenlandske.

Turisterhvervet er kommet langt siden de f√łrste danskere begyndte at bev√¶ge sig rundt i landet uden noget andet form√•l end at f√• nye oplevelser. I begyndelsen af 1800-tallet var det meget dyrt og besv√¶rligt at rejse, men alligevel begyndte de f√łrste, velhavende danskere at tage p√• oplevelsesture rundt i landet. De ville se anderledes, storsl√•ede landskaber som M√łns Klint, vestysten eller Himmelbjerget, og i takt med at jernbanen og f√¶rgedrift gjorde det lettere at bev√¶ge sig rundt, kom der flere til. Og med dem voksede et helt nyt erhverv op. Et erhverv, der √¶ndrede det danske landskab for altid.

Badehoteller og pensionater sk√łd op, og senere kom de store sommerhusomr√•der til. Hvad der engang var √łde kyster er nu v√¶rdifuld jord. Bag det hele l√• b√•de trangen til frisk luft og nye oplevelser, men ogs√• et kulturm√łde mellem danskere p√• tv√¶rs af landet. Danmark skulle genopdages, og den danske natur og historie opleves p√• f√łrste h√•nd. Med turismen fulgte ogs√• turistorganisationerne og arbejdet med at skabe oplevelser og attraktioner ‚Äď nogen gange lidt overraskende af slagsen, som eksempelvis en lille, uanseelig statue i K√łbenhavns havn‚Ķ

Mikael Frausing fort√¶ller om danskernes opdagelse af turismen og hvad der fulgte. Is√¶r f√łrste del om de f√łrste danske turister i eget land (og lidt udlandet) i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet er rigtig interessant, hvorimod formatet p√• 100 sider ikke rigtig giver plads til at komme rigtig rundt om udviklingen efter anden verdenskrig.

Turistlandet er femogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at l√¶serne hver m√•ned i 100 m√•neder f√•r et nyt bind p√• 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan k√łbe b√łgerne hos boghandleren eller i abonnement, s√• man automatisk f√•r et nyt bind hver m√•ned. B√łgerne skrives af eksperter p√• de enkelte fagomr√•der, der ogs√• har et stort flair for formidling. B√łgerne koster 100 kr stykket.

Mikael Frausing: Turistlandet. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom juni 2021

Der er lukket for kommentarer.