// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Mikael Frausing: Turistlandet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Mikael Frausing: Turistlandet

Skrevet af den 6. juli 2021 – 11:16Ingen kommentarer

Nyhavn. Den lille havfrue. Skagen eller Cold Hawaii. Udlændinge strømmer til (undtaget i corona-år) for at få et skud hygge eller for at slappe af i sommerhusene langs vores kyster, og danskerne holder sig heller ikke tilbage. Turisme giver arbejdspladser og omsætning, og enhver by med respekt for sig selv har en strategi for hvordan man kan tiltrække endnu flere turister, danske som udenlandske.

Turisterhvervet er kommet langt siden de første danskere begyndte at bevæge sig rundt i landet uden noget andet formål end at få nye oplevelser. I begyndelsen af 1800-tallet var det meget dyrt og besværligt at rejse, men alligevel begyndte de første, velhavende danskere at tage på oplevelsesture rundt i landet. De ville se anderledes, storslåede landskaber som Møns Klint, vestysten eller Himmelbjerget, og i takt med at jernbanen og færgedrift gjorde det lettere at bevæge sig rundt, kom der flere til. Og med dem voksede et helt nyt erhverv op. Et erhverv, der ændrede det danske landskab for altid.

Badehoteller og pensionater skød op, og senere kom de store sommerhusområder til. Hvad der engang var øde kyster er nu værdifuld jord. Bag det hele lå både trangen til frisk luft og nye oplevelser, men også et kulturmøde mellem danskere på tværs af landet. Danmark skulle genopdages, og den danske natur og historie opleves på første hånd. Med turismen fulgte også turistorganisationerne og arbejdet med at skabe oplevelser og attraktioner – nogen gange lidt overraskende af slagsen, som eksempelvis en lille, uanseelig statue i Københavns havn…

Mikael Frausing fortæller om danskernes opdagelse af turismen og hvad der fulgte. Især første del om de første danske turister i eget land (og lidt udlandet) i 1800-tallet og begyndelsen af 1900-tallet er rigtig interessant, hvorimod formatet på 100 sider ikke rigtig giver plads til at komme rigtig rundt om udviklingen efter anden verdenskrig.

Turistlandet er femogfyrrende bind i Aarhus Universitetsforlags serie 100 danmarkshistorier. Ideen er, at læserne hver måned i 100 måneder får et nyt bind på 100 sider med en bid af Danmarkshistorien. Man kan købe bøgerne hos boghandleren eller i abonnement, så man automatisk får et nyt bind hver måned. Bøgerne skrives af eksperter på de enkelte fagområder, der også har et stort flair for formidling. Bøgerne koster 100 kr stykket.

Mikael Frausing: Turistlandet. 100 sider, Aarhus Universitetsforlag. Udkom juni 2021

Der er lukket for kommentarer.