// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog

Skrevet af den 11. juli 2021 – 07:30Ingen kommentarer

Berlin i mellemkrigstiden. En by der gik fra revolution√¶r stemning i f√łrste verdenskrigs sidste dage over alvorlig inflation til de br√łlende tyvere med cabareter, syndighed og alt, der h√łrer sig til, for derefter at ende i alvorlig krise igen. Under det hele ligger en politisk ustabilitet, der medf√łrte gadekampe og kriser mellem nazister, kommunister og det afm√¶gtige politiske system, for at ende i den nazistiske nedsmeltning i r√• vold, krig og folkemord.

Det er en periode, der aldrig holder op med at fascinere ‚Äď p√• den ene side livsgl√¶den, jazzen, homoseksualiteten og det vilde festliv. P√• den anden side tramper brunskjorterne i gaderne, og det er i bakspejlet umuligt at betragte perioden uden at undre sig: s√• de ikke, hvad der var p√• vej, mens de drak og dansede?

Mr. Norris skifter tog er skrevet af altid fremragende Christopher Isherwood, der er en af epokens mest fremragende og kendte skildrere. I mods√¶tning til andre gode forfattere ‚Äď f.eks. den moderne Volker Kutscher, der st√•r bag krimiserien om Gereon Rath, der er lavet til serie som Babylon Berlin ‚Äď skrev han i sin samtid (1935), og dermed uden at vide hvad det endte med. Og alligevel driver den forest√•ende katastrofe ned af siderne. Magel√łst.

Den unge engl√¶nder William Bradshaw m√łder Mr. Norris ombord p√• et tog i begyndelsen af 1930erne. De bor begge i Berlin, og det st√•r tidligt klart for Bradshaw at Mr. Norris bev√¶ger sig p√• eller over gr√¶nsen for lovlydighed. Alligevel bliver de venner, og Norris introducerer Bradshaw til en helt ny, og meget interessant og fascinerende verden, af natklubber og dyre restauranter, svindel og suspekte kvinder (og m√¶nd!). I begyndelsen tror Bradshaw at hans ven bare arbejder lidt p√• kanten af toldv√¶senets bestemmelser, men snart viser det sig, at han er mere involveret i den politiske heksekedel, der fl√•r Tyskland i stykker.

I sin naivitet bliver Bradshaw trukket ind i Mr. Norris‚Äô ‚ÄĚforretninger‚ÄĚ, b√•de de politiske og de mere muntre. Men Berlin er Berlin, og ingen er helt som de lader‚Ķ.

Nr. Norris en fascinerende og frast√łdende karakter, og William Bradshaw en af disse unge m√¶nd, der betragter livet udefra og kun lever det gennem andre. De er et umage vennepar, men Mr. Norris skifter tog er en interessant roman fra en utrolig tid.

Bogblogger har tidligere anmeldt Ene mand og Farvel til Berlin af Christopher Isherwood.

Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog. 254 sider, Turbine. Oversat af Brian Dan Christensen, udkom 31. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.