// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog

Skrevet af den 11. juli 2021 – 07:30Ingen kommentarer

Berlin i mellemkrigstiden. En by der gik fra revolutionær stemning i første verdenskrigs sidste dage over alvorlig inflation til de brølende tyvere med cabareter, syndighed og alt, der hører sig til, for derefter at ende i alvorlig krise igen. Under det hele ligger en politisk ustabilitet, der medførte gadekampe og kriser mellem nazister, kommunister og det afmægtige politiske system, for at ende i den nazistiske nedsmeltning i rå vold, krig og folkemord.

Det er en periode, der aldrig holder op med at fascinere – på den ene side livsglæden, jazzen, homoseksualiteten og det vilde festliv. På den anden side tramper brunskjorterne i gaderne, og det er i bakspejlet umuligt at betragte perioden uden at undre sig: så de ikke, hvad der var på vej, mens de drak og dansede?

Mr. Norris skifter tog er skrevet af altid fremragende Christopher Isherwood, der er en af epokens mest fremragende og kendte skildrere. I modsætning til andre gode forfattere – f.eks. den moderne Volker Kutscher, der står bag krimiserien om Gereon Rath, der er lavet til serie som Babylon Berlin – skrev han i sin samtid (1935), og dermed uden at vide hvad det endte med. Og alligevel driver den forestående katastrofe ned af siderne. Mageløst.

Den unge englænder William Bradshaw møder Mr. Norris ombord på et tog i begyndelsen af 1930erne. De bor begge i Berlin, og det står tidligt klart for Bradshaw at Mr. Norris bevæger sig på eller over grænsen for lovlydighed. Alligevel bliver de venner, og Norris introducerer Bradshaw til en helt ny, og meget interessant og fascinerende verden, af natklubber og dyre restauranter, svindel og suspekte kvinder (og mænd!). I begyndelsen tror Bradshaw at hans ven bare arbejder lidt på kanten af toldvæsenets bestemmelser, men snart viser det sig, at han er mere involveret i den politiske heksekedel, der flår Tyskland i stykker.

I sin naivitet bliver Bradshaw trukket ind i Mr. Norris’ ”forretninger”, både de politiske og de mere muntre. Men Berlin er Berlin, og ingen er helt som de lader….

Nr. Norris en fascinerende og frastødende karakter, og William Bradshaw en af disse unge mænd, der betragter livet udefra og kun lever det gennem andre. De er et umage vennepar, men Mr. Norris skifter tog er en interessant roman fra en utrolig tid.

Bogblogger har tidligere anmeldt Ene mand og Farvel til Berlin af Christopher Isherwood.

Christopher Isherwood: Mr. Norris skifter tog. 254 sider, Turbine. Oversat af Brian Dan Christensen, udkom 31. maj 2021

Der er lukket for kommentarer.