// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sidsel Sander Mittet: Flammen & Bølgen 1 – Den røde drage
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Fantasy, Roman, Science fiction, Ungdomsroman, Young adult

Sidsel Sander Mittet: Flammen & Bølgen 1 – Den røde drage

Skrevet af den 7. juli 2021 – 05:00Ingen kommentarer

I en dystopisk og postapokalyptisk verden, efter Flodbølgen ændrede alt, er samfundet delt op mellem Øhavets byboere, der lever i sikkerhed bag digerne, og de fattige ghettobeboere, som bor langs kysterne. Der ulmer et stærkt og fordomsfuldt had mellem disse grupper, men der er ingen tvivl om, hvem der lider under skæbnens brutalitet, og hvem der nyder livets goder.

Ignis, Agni og Fia er ildgøglere og rejser rundt mellem øerne for at underholde og overleve. Khalil er innovant-aspirant, hvilket vil sige, at han går i skole, bor i tryghed, er velernæret og er koblet på det mentale net. Men der er noget, som hjemsøger ham. Minder om brændende mennesker, bølger og kaos kommer til ham som drømme, og han drages langsomt ud mod kystghettoen efter svar. Her krydses Ignis’ og Khalils veje første gang, og de bliver straks begge klar over, at de er forbudne på en særlig måde. Men hvordan skal det gå, når Khalil bærer Flammens undertrykkende symbol, og Ignis er hemmelig agent for Bølgen?

På en og samme tid er Den røde drage en YA-roman med de sædvanlige teenageproblematikker som popularitet og kærlighed og en vægtig dystopi med samfundskritiske temaer.

Det er dog tydeligt, at det er sidstnævnte, som vejer tungest. Der er et stort fokus på raceproblematikker og klasseskel, altså adskillelse og splittelse inden for et samfund. Og på samme tid sætter denne verden fællesskabet over individualitet. Men kun så længe fællesskabet udelukkende inkluderer den klasse og race, som udsteder lovene. Det er “os” og “dem”.

Samtidig fornemmer man en vis kritik, eller løftet pegefinger, mod vores virtuelle hverdag. Her er det nemt at blive opslugt af en teknologisk ensporethed, som får individualitet og naturlig kreativitet til at lide, når skærmen fylder så meget i vores hverdag. Vi er altid online og tilgængelige, og med al den data, der er til rådighed for os, kan det nemt påvirke vores hukommelse og kognitive funktioner.

Jeg har været ganske begejstret for Sidsel Sander Mittet, siden jeg læste hendes Bjergtaget-serie. Hun skriver med et let sprog og et flow, som får læseren til at sluge bøgerne på kort tid, og samtidig leverer hun interessante budskaber. Stemningen er dyster, og det harmonerer fint med de tunge temaer. Slutningen er dog lidt antiklimatisk og slutter med en stor cliffhanger, hvor vi egentlig ikke har en tydelig ide om, hvilken retning næste bind vil tage.

Den røde drage egner sig særdeles godt til læsere fra 14 år og op. En klar anbefaling herfra.

Læs også anmeldelserne af Bjergtaget-serien: første bind, andet bind og tredje bind.

Sidsel Sander Mittet: Flammen & Bølgen 1 – Den røde drage. Forlaget Facet, marts 2021. 368 sider.

Der er lukket for kommentarer.