// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sidsel Sander Mittet: Bjergtaget 1 – Og de blev lokket
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Eventyr, Fantasy, Roman

Sidsel Sander Mittet: Bjergtaget 1 – Og de blev lokket

Skrevet af den 19. marts 2019 – 06:282 kommentarer

Bjergtaget 1 er en historie om elvere, men det er langt fra en historie om ophøjede væsner som Legolas or Arven fra Ringenes Herre.
Disse elvere fra bjergene og fra de gamle folkeviser er en helt anden type. De er symbolet for menneskets drifter; de er yderst kropslige væsner med sex som deres force.

Vi følger på skift Johannes, Sigrid og Askatla, mens krigen mellem elverne har nået et knudepunkt, hvor der begynder at være mangel på soldater på begge sider. De to sider er delt imellem, hvorvidt de mener, at det er i orden at udnytte menneskene. Elverne er ikke effektive i at formere sig inden for deres egen race, så derfor bjergtager de menneskerne og bruger dem som avlsdyr. Ulempen er, at langt de fleste mister forstanden af det, og tit begår de selvmord.

Askatla er en elver og kæmper på den side, der ikke ønsker at udnytte menneskene, Johannes er menneske og bliver netop udnyttet af den anden side med Malgest i spidsen under Kong Esmer, og Sigrid er en del af en gruppe unge elver-efterkommere, der ikke er klar over, hvem de er, og som lever i menneskenes verden.
Askatlas mission er at finde Sigrid og de andre, inden Malgest vinder dem over på sin side.

Bogen har en glimrende kombination af nutidig handling med bl.a. posttraumatisk stress fra udsendelse i Afghanistan med en fortidsstemning med elvere, fortryllelse og sværdkampe.

Denne dualitet kommer også til udtryk i GEIRR’s arbejdesmetoder, hvor vi ser tidsrelevante temaer som etikken ved overvågningssamfundet og ulovlig overvågning, samtidig med at det flyder med magisk fortryllelse, der hjernevasker og får én til at glemme sine etiske principper.

Historien er let fortalt og med ret korte afsnit, der gør den overskuelig. Tempoet er hurtigt, og man bliver nemt draget ind i fortællingen. Desuden er det ret vellykket, når karaktererne forvirrede og frustrerede forsøger at skabe mening og forståelse. Som læser sidder man med lysten til at ruske i dem og få dem til at forstå.

Mittet er god til at opbygge og trække spændingen ud, og jo nærmere man kommer på afgørelsen, jo sværere bliver det at lægge bogen fra sig. Jeg åd de sidste 150 sider i én køre uden at kunne stoppe.

Jeg elsker europæiske folkeeventyr, folkesagn og folkeviser, og herunder hører elvere, bjergtagning og fortryllelse helt naturligt.
Denne roman forener ganske glimrende de klassiske folkeviser med moderne fantasy, og med tanke på, at bogen indeholder eksplicit sex og tortur, så er det fantasyfortælling, der kan favne bredt blandt læsere, og jeg anbefaler den meget gerne.

Sidsel Sander Mittet: Bjergtaget 1 – Og de blev lokket. Forlaget Facet, 2019. 372 sider.

2 kommentarer »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.