// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sidsel Sander Mittet: Bjertaget 2 – Smagen af aske
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Dansk roman, Fantasy, Roman, Young adult

Sidsel Sander Mittet: Bjertaget 2 – Smagen af aske

Skrevet af den 10. november 2019 – 05:42Ingen kommentarer

Johannes er bortført til Bjerget af elveren Malgest. Men han er ikke under Malgests fortryllelse, så han har stadig sin fri vilje og må også bruge den.

Derudover følger vi gruppen med Sohrab, Sigrid, Aslak, Askatla og Alawin, hvor sidstnævnte to elvere er hårdt mærkede efter at være udsat for tortur af Malgest.

Gruppen skal finde vej tilbage til Bjerget og hjælpe deres fæller i elverkrigen. Men de møder en uforudset og stærk forhindring, der holder dem hen og udfordrer deres i forvejen vaklende sammenhold. Samtidig bliver Johannes viklet ind i intriger og alvorlige komplikationer i Bjerget, og snart befinder han sig i et selskab, han ikke havde forventet.

Der er masser af twists og intriger i dette bind af Bjergtagetserien. Smagen af aske holder læserens opmærksomhed i en stram snor. Den er ret hurtigt og nem at læse, selvom tempoet i teksten ikke altid er særligt højt.

Noget af det, jeg synes rigtig godt om, er, hvor dybt vi kommer med de centrale karakterer. Der er lagt vægt på at portrættere de psykologiske udviklinger og påvirkninger.
Blandt andre følger vi Sigrid og Johannes, og selvom Sigrid er halvt menneske og halvt elver, oplever hun også de uimodståelige påvirkninger af andre elveres kræfter. Det er interessant at følge den indre kamp og diskussion, de begge gennemgår – og som mange andre i bogen også gennemgår.

I folkemyter af alle slags – viser, eventyr og sagn – er de magiske væsner i skovene et udtryk for de menneskelige længsler og dyriske drifter, de naturlige og vilde følelser, som mennesket skal lære at tøjle i et civiliseret samfund. Og det kommer også fuldt ud til udtryk her i Bjergtaget-serien, og endnu mere i Smagen af aske end i første bind. Det er ikke eksplicit erotik, men elverne er hele tiden omkranset af sex og seksuelle situationer og konfrontationer, hvor elvermenneskerne (halvt elvere, halvt mennesker) på et symbolsk plan kæmper med de to sider af deres naturer. Det stemmer fint overens med den splittelse, der er mellem elverne internt, og som beror på, hvorvidt det er i orden at udnytte og bjergtage mennesker efter lyst.

Og så er jeg bare vild med world buildingen. Jeg er absolut fan af at tage de nordeuropæiske folkemyter og folkesagn og sætte dem ind i en moderne kontekst. Det er dansk fantasy på mere end én måde.

Jeg er glad for serien, og Smagen af aske er velskrevet og hurtig at læse. Den behandler vores nordeuropæiske folklore ganske fint, og jeg er nu engang fan af disse myter og eventyr.
Men man skal ikke være sexforskrækket, hvis man skal læse denne bog. Til gengæld bliver man hurtigt trukket ind i det eventyrlige univers med elvere, konger, magi og fortryllelse. Glimrende dansk fantasy for fantasyfans i mange aldre.

Læs også anmeldelsen af Bjergtaget 1.

Sidsel Sander Mittet: Bjergtaget 2 – Smagen af aske. Forlaget Facet, 2019. 397 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.