// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Helle Vincentz: Jorden under mig
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Helle Vincentz: Jorden under mig

Skrevet af den 18. maj 2021 – 06:48Ingen kommentarer

“Ligesom jeg ikke kan forestille mig haven uden valn√łddetr√¶et, kan jeg ikke forestille mig livet uden far. Men det skal jeg, for han har f√¶ldet sig selv.”

Jorden under mig er en r√łrende og medrivende erindringsroman om Helle, der vokser op p√• en g√•rd p√• Sydsj√¶lland i 1980¬īerne. Hendes far er landmand, hendes mor er l√¶rer og √łkonomien er presset. En dag beg√•r Helles far selvmord og hun f√•r bildt sig selv ind, at det er hendes skyld og at hun kunne have forhindret det. Hvis bare hun havde v√¶ret anderledes. Det er derfor en roman om at leve med skyld og skam. Og en roman om at leve videre sammen med mor og s√łster uden at st√• sorgen igennem sammen. “Om dagen taler vi aldrig mere om far. Det var kun noget, vi gjorde den f√łrste uge.”

Der er i mange episoder i romanen, hvor jeg tog mig til hovedet (og hjertet) og tænkte nej-nej-nej. Så meget er forkert. Men det ved man ikke, når man er et barn, selvom man måske godt kan mærke, at det er forkert. Man kommer let til at tænke, at det er en selv, der er forkert. Et eksempel: Hvorfor pokker flytter det gevær, som faren brugte den dag i kælderen med, da moren og pigerne flytter fra gården? Det er grotesk, at det våben, som tog hendes fars liv, hænger i skabet med vinterjakker i det nye hjem.

Det g√łr n√¶rmest ondt at v√¶re vidne til, s√• tilpasningsparat den lille Helle er for at undg√• ufred og konflikter i hjemmet. Der er en scene, hvor Helle p√• en strandtur skynder sig med “at dyppe hele kroppen under vandet”, s√• moren ikke ser, at faren pjasker vand p√• hende, n√•r der er en klar aftale om, at man ikke pjasker p√• dem, der endnu ikke er v√•de. Faren er i det hele taget ikke god til l√¶se sin datter og med de bedste intentioner f√•r han hende op p√• en stor hest, op at flyve og til at skyde med v√•ben, selvom hun slet ikke har det mindste lyst. Han overskrider gang p√• gang hendes gr√¶nser.

Jeg kan godt forstå, at den voksne Helle er påvirket af sin opvækst! Og jeg kan sagtens forstå, at hun i perioder har været ved at brænde sammen (og måske også brænder sammen). Det ville være mærkeligt andet. Opvæksten er udover farens selvmord (en far hun elskede) præget af farens alkoholmisbrug, farens temperament, forældrenes uenigheder og skænderier og tidlig tab af bedsteforældre.

I begyndelsen af bogen, hvor Helle er et barn, er fort√¶llestemmen tydeligt et barns stemme, der anskuer og opfatter verden fra barnets synsvinkel. Senere i bogen m√łder vi den voksne Helle, og her er fort√¶llestemmen velformuleret og reflekteret og som l√¶ser er man lettet over, at vi for l√¶ngst er ude af firserne og videre i livet.

Jorden under mig er virkelig god! Jeg slugte den ene side efter den anden, selvom det til tider trak i hjertet. Litteratur m√• godt g√łre ondt og det g√łr Jorden under mig. L√¶s den, og tag lidt af den lille Helles sorg og smerte p√• dig. M√•ske bliver skammen og skylden mindre for alle de sm√• Heller, hvis vi bliver bedre til at tale om alt det sv√¶re, ogs√• mens de stadig er sm√•.

Anbefales til læsere af autofiktive romaner som Rampen af Jesper Stein, Det samme og noget helt andet af Katrine Marie Guldager eller Den, der lever stille af Leonora Christina Skov, som alle handler om opvækst og svære familieforhold. Anbefales også til læsere af romaner som Katalog over katastrofer af Stine Askov eller Harpiks af Ane Riel.

Helle Vincentz, Jorden under mig, People¬īs, 359 sider, April 2021.

Der er lukket for kommentarer.