// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Katrine Marie Guldager: Det samme og noget helt andet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Katrine Marie Guldager: Det samme og noget helt andet

Skrevet af den 4. januar 2021 – 07:59Ingen kommentarer

F√łrst bliver veninden Anne dr√¶bt af skud i Nicaragua, og begravelsen er kun lige overst√•et f√łr katastrofen rammer igen: Fort√¶llerens far er en af de otte, der bliver dr√¶bt da et tog i al for h√łj fart k√łrer galt ved Sor√ł. Det er 1988, den unge fort√¶ller er bare 21 √•r og ingenting bliver nogensinde det samme igen.

De f√łrste kapitler er en hvirvel af sorg og afmagt. En ung kvinde skal fors√łge at tackle de m√łrke, smertelige f√łlelser mens venner og familie tramper ind og ud af hendes liv. Det bliver v√¶rre endnu, for fr√¶nde er fr√¶nde v√¶rst, og forude afventer konflikt om arven og f√łlelsesm√¶ssig afpresning som den kun kan foreg√• i en dysfunktionel familie, hvor alle er sig selv n√¶rmest og ingen vil tale om det sv√¶re ‚Äď og slet ikke om den 21-√•rige faderl√łse kvinde, der fors√łger at finde sig selv og sine ben i en verden, der med √©t f√łles fremmed. Eller er det m√•ske fort√¶lleren selv, der er anderledes?

Fort√¶lleren dr√łmmer om solidaritetsarbejde, om familie, om at skrive, men det er sv√¶rt at finde plads og mening, n√•r fundamentet er v√¶k. Faderens d√łd s√¶tter de destruktive kr√¶fter l√łs i familien, og hvor lang tid skal man fors√łge at v√¶re den gode s√łster, datter, niece, hvis ingen andre tilsyneladende pr√łver?

Det samme og noget helt andet er b√•de en dannelsesroman om en ung kvinde, en fort√¶lling om Danmark i de seneste 30 √•r, men f√łrst og fremmest en vivisektion af en utilpasset familie. Tolstoj skrev engang, at alle lykkelige familier ligner hinanden, mens den ulykkelige familie altid er ulykkelig p√• sin egen m√•de.

Guldager er mesteren i at analysere disse ulykkelige familier, og hun har tidligere set p√• familien i s√•vel K√łgekr√łniken, En uskyldig familie og Et rigtigt liv, og det er virkelig gode b√łger, men Det samme og noget helt andet rykker op i en helt anden klasse, for det er et mesterv√¶rk af h√¶sbl√¶sende skyld, angst og kv√¶lende familieliv, der n√¶sten lammer √•ndedr√¶ttet, men som alligevel ikke kan skjule den sv√¶re, uh√•ndterbare k√¶rlighed til dem, der burde passer allermest p√• √©n, men som ogs√• er optagede af deres egne nederlag og uform√•enhed, og som ikke mestrer kunsten at tage vare p√• deres b√łrn.

Det samme og noget helt andet skifter mellem historien fra 80√©rne og 90√©rne og nutiden, hvor Guldager reflekterer over at skrive en roman med udgangspunkt i hendes eget liv. Det er en roman, og n√¶sten manende fremh√¶ves det flere gange at den er 50 % fiktion og 50 % Guldager selv og hvordan procent reelt g√łres op ved jeg ikke, og jeg er ogs√• ligeglad for som litteratur er det storartet og det fungerer. B√•de n√•r l√¶seren fryser over familiens kulde, n√•r vi gl√¶der os over anerkendelsen som forfatter og de venskaber og k√¶rlighedsforhold, der rent faktisk fungerer for vores fort√¶ller/forfatter ‚Äď og n√•r man l√¶ser med i den hudl√łse blotl√¶ggelse af et sind med sorg, angst og konfliktskyhed, og man h√•ber at der et sted p√• vejen er en udfrielse.

Katrine Marie Guldager har med Det samme og noget helt andet skudt bogåret 2021 i gang med et mesterværk.

Katrine Marie Guldager: Det samme og noget helt andet. 454 sider, Politikens Forlag. Udkommer 4. januar 2021

Der er lukket for kommentarer.