// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anton Raundahl: Ko – næsten alt om verdens vigtigste dyr
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Coffee Table-bog, Fotodokumentar, Historie, Klima og miljø, Mad og drikke, Opslagsværk

Anton Raundahl: Ko – næsten alt om verdens vigtigste dyr

Skrevet af den 1. maj 2021 – 05:06Ingen kommentarer

Det her er seriøst nørdet – men på den absolut fedeste måde. Der er ingen grund til at tro, at jeg selv er lige i målgruppen for denne bog. Mon ikke der er 20.000 kvægavlere i Danmark, der ligger langt bedre i målgruppen? Dog værdsætter jeg enhver form for begrundet nørderi – og det her er fremragende.

Bogen er så omfattende, at forfatteren, biolog Anton Raundahl, har opdelt den i et bind 1 om racer i Danmark og et bind to om koen og mennesket i samspil. Og selvom Anton Raundahl selv opfordrer til, at du bruger bogen som opslagsværk, så er den så velskrevet og velillustreret, at jeg ofte fandt mig selv sidde og læse kapitler om aspekter af denne formidling, jeg under normale omstændigheder aldrig havde drømt om, at jeg kunne interessere mig for.

Bogen er proppet med fantastisk viden om alle mulige racer. Vidste du eksempelvis, at verdens mest udbredte race i dag er Angus, der først kom til Danmark i 1856, hvor både tyre og kvier kom til Frisenfeldt gods på Falster? Eller at Brahman-racen stammer fra Indien og har en pukkel over skulderen? Eller at alle Hereford-køer en gang alle havde horn, men at de i dag næsten alle er pollede (genetisk uden anlæg for horn)?

Raundahl er ekstremt grundig, og bogen er så gennemarbejdet, at du for alvor er klædt godt på, når du har læst denne bog. Som det eksempelvis ofte er med sociale medier, så er alle emner og personer eller idylliserede eller dæmoniserede. Det samme gælder for køer. Derfor er det ekstremt velkomment, at bogen her er viden- og faktabaseret. Det giver håb om, at der stadig er lidt sund fornuft ude i verden.

I bind to bliver fortællingerne lidt mere relevante for den generelle befolkning og kommer lidt tættere på læsere, der normalt ikke anser sig selv for at være særligt interesserede i kvæg eller opdræt. Det er her, vi kommer ind i oprindelsen med urokserne i centrum samt i myterne og dermed også køers betydning i både religion og kultur.

I dette bind tager han også læserne med ind i kvægets samspil med mennesker i dag samt dens pludselige rolle i klimadebatten. Raundahl anbefaler selv kapitlet om genetik i bind to, så du har en mere basisk forståelse af emnet, hvilket vil hjælpe dig, når du slår op i andre kapitler. Det er en god idé.

Jeg kan næsten ikke overdrive, hvor meget jeg nød at læse og bladre i denne bog. Og jeg vil stærkt anbefale den – også til de af jer, der tilfældigvis ikke er kvægavlere.

Anton Raundahl: ”Ko – Næsten alt om verdens vigtigste dyr”, Forlaget Kahrius, 2 bind af hhv. 313 og 401 sider, udkom marts 2021.

Læs også:
Kim Aaris-Sørensen: Danmarks pattedyr fra istid til nutid
Sebastian Klein: Verdens 100 vildeste dyr
Mack: Fra tyksakke til langhalsede og Fra klatredyr til sovetryner

Der er lukket for kommentarer.