// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Bertel Nygaard: Elvis i Danmark
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Musik

Bertel Nygaard: Elvis i Danmark

Skrevet af den 30. marts 2021 – 07:04Ingen kommentarer

Farlig! Vulgær! Naiv! På forsiden af Elvis i Danmark står datidens dom over Elvis med store bogstaver. I dag er Elvis anerkendt som ”king of rock’n’roll” men da hans musik første gang nåede Danmark, var det bestemt ikke til applaus.

I hele sin karriere var Elvis omdrejningspunktet for debat. Fanskaren var enorm, men det var kritikken også. I Danmark var pressen i 1950erne ligesom den amerikanske presse forargede over den nye musikstil, hans inspiration fra den sorte musik og naturligvis hans optræden og tøjstil. 50’erne var et bonert årti, også i Danmark, og Elvis the pelvis var bestemt ikke god smag.

Senere forsvandt Elvis’ rebelske image til fordel for en stribe film af tvivlsom kunstnerisk kvalitet, og i det der blev karrierens efterår i 70’erne var han nærmest ufarlig, undtagen når venstreorienterede musikanmeldere skulle bruge ham som eksempel på trist kommercialisering af musikken.

Elvis var altid, også i karrierens bølgedale, godt stof at skrive om, og alle havde en mening. Elvis blev til et begreb, der strakte sig ud over idolet selv og hans musik. Man kan ikke skrive om fænomenet Elvis uden også at skrive om fankulturen, efterlignerne, filmene, branchen og ikke mindst ungdomskulturen, der gennemgik en rivende udvikling i de ca. 20 år, hvor Elvis var en del af musikscenen. Det er lige præcist det, Bertel Nygaard gør i Elvis i Danmark, og han sætter Elvis ind i en historisk ramme der handler om meget mere end musik.

Elvis besøgte aldrig Danmark, men han har alligevel haft en enorm betydning for vores musik og på generationer af danskere og måden, vi ser på rockmusik og vores idoler på. Det afspejler Nygaards bog, og det gør den fremragende og underholdende. Elvis-kulturen sættes i en dansk kontekst, og viser os derigennem tidernes skiftende syn på ungdomsliv, seksualitet, fankultur og, naturligvis, musik og film.

Hvis man leder efter en biografi af Elvis eller en minutiøs gennemgang af hans samlede værker, så er Nygaards bog ikke det rigtige sted. Hvis man derimod ønsker at blive klogere på hvordan vi i Danmark har set på Elvis, en slags dansk-elvisk kulturhistorie, fra den støjende og vulgære mand i 1950erne til nutidens kanonisering med en Graceland-kopi i Randers, ja så er Nygaard det rigtige sted.

Bertel Nygaard har tidligere skrevet Grundloven, som er en del af 100 danmarkshistorier (og absolut også værd at læse). Hvis jeg skulle sammenligne Elvis i Danmark med en anden bog, er det dog ikke Grundloven, men derimod Beatlemania af Rasmus Rosenørn (også en del af 100 danmarkshistorier), så hvis du kunne lide fortællingen om Beatlesfeberen i Danmark, så vil du også sætte pris på at læse om Elvis’ betydning for dansk musik og populærkultur.

Bertel Nygaard: Elvis i Danmark. 268 sider, Gads forlag. Udkom i november 2020

Der er lukket for kommentarer.