// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Natsuko Imamura: Kvinden i den lilla nederdel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Novella

Natsuko Imamura: Kvinden i den lilla nederdel

Skrevet af den 8. januar 2021 – 05:15Ingen kommentarer

Kvinden i den gule cardigan er dybt fascineret af kvinden i den lilla nederdel. Eller rettere – hun er besat af hende. Den finurlige og dystre japanske novella “Kvinden i den lilla nederdel” handler om to kvinder, der begge kommer fra lavere sociale lag i det hierarkiske Japan. Historien fort√¶lles af den voyeristiske jeg-fort√¶ller, kvinden i den gule cardigan, der b√•de udspionerer, stalker, hj√¶lper og forf√łlger kvinden i den lilla nederdel.

I begyndelsen tror l√¶seren, at handlingen er centreret om to stille eksistenser, der s√łger efter indentitet. Men vi bliver overraskede. Fort√¶lleren er allerede ansat som stuepige p√• et hotel, hvor kvinden med den lilla nederdel ogs√• f√•r et job. Da hun som sidsttilkommen (alt for) hurtigt, stiger i graderne, √¶ndrer romanen karakter og udvikler sig til en grum og dyster histore, der anvender mange kneb fra spionromaner og sp√¶ndingslitteratur; b√•de forf√łlgelser og dramatiske flugtfors√łg. Det giver en masse overraskende vendepunkter, og ikke mindst en slutning, som f√•r l√¶seren helt frem p√• stolen. Bogens hovedtema er sladder, her sladder p√• en kvindelig arbejdsplads:

“‘Hun er virkelig hurtig’. ‘Ja, men nogle gange m√•ske ogs√• lidt for hurtig.’ ‘Det kan der v√¶re noget om.’ ‘Jeg burde ikke sige det, men nogle gang springer hun alts√• over, hvor g√¶rdet er lavest.’ ‘Ja, det tror jeg ogs√•. Ret meget, faktisk.’ ‘Og hendes vogn er noget v√¶rre rod.’ ‘Ja! N√•r hun har brugt en vogn, mangler der altid noget.”

Langsomt tager sladderen fart og udvikler sig til ren chikane. Da kvinden i den lilla nederdel indleder et forhold til en af cheferne, begynder jegfortælleren at stalke hende. Da der sker en ulykke, udvikler fortællingen sig fatalt.

Ud over sladder, giver novellaen ogs√• en meget fin indsigt i forholdene p√• en japansk arbejdsplads, og dermed det japanske hierarki. Desuden f√•r l√¶seren indsigt i korruption og ford√¶kte forhold. Novellaen rejser det sp√¶ndende og universelle sp√łrgsm√•l: Hvem kan man stole p√•? I hvert fald ikke fort√¶lleren, men i virkeligheden nok ingen af novellaens karakterer. Novellaen tematiserer, hvordan alle snyder alle, men giver ingen svar. For hvem er hvem? Og hvad sker der n√•r identiteter opl√łses, sammensmeltes eller spaltes? Og hvem er kvinden i den gule cardigan egentlig? Og hvem er kvinden i den lilla nederdel?

Læs denne lille fine og finurlige japanske novella og bliv klogere på japanske forhold, men også universelle problematikker.

Natsuko Imamura (f. 1980) har skrevet en h√•ndfuld romaner og novellaer, og har modtaget flere priser for sine v√¶rker i Japan. “Kvinden i den lilla nederdel” blev tildelt den prestigefyldte Akutagawapris i 2019.

Natsuko Imamura: Kvinden i den lilla nederdel, Korridor novella, 144 sider, fremragende oversat fra japansk til dansk af Mette Holm. Udkom den 10. december 2020.

Der er lukket for kommentarer.