// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Natsuko Imamura: Kvinden i den lilla nederdel
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Novella

Natsuko Imamura: Kvinden i den lilla nederdel

Skrevet af den 8. januar 2021 – 05:15Ingen kommentarer

Kvinden i den gule cardigan er dybt fascineret af kvinden i den lilla nederdel. Eller rettere – hun er besat af hende. Den finurlige og dystre japanske novella “Kvinden i den lilla nederdel” handler om to kvinder, der begge kommer fra lavere sociale lag i det hierarkiske Japan. Historien fortælles af den voyeristiske jeg-fortæller, kvinden i den gule cardigan, der både udspionerer, stalker, hjælper og forfølger kvinden i den lilla nederdel.

I begyndelsen tror læseren, at handlingen er centreret om to stille eksistenser, der søger efter indentitet. Men vi bliver overraskede. Fortælleren er allerede ansat som stuepige på et hotel, hvor kvinden med den lilla nederdel også får et job. Da hun som sidsttilkommen (alt for) hurtigt, stiger i graderne, ændrer romanen karakter og udvikler sig til en grum og dyster histore, der anvender mange kneb fra spionromaner og spændingslitteratur; både forfølgelser og dramatiske flugtforsøg. Det giver en masse overraskende vendepunkter, og ikke mindst en slutning, som får læseren helt frem på stolen. Bogens hovedtema er sladder, her sladder på en kvindelig arbejdsplads:

“‘Hun er virkelig hurtig’. ‘Ja, men nogle gange måske også lidt for hurtig.’ ‘Det kan der være noget om.’ ‘Jeg burde ikke sige det, men nogle gang springer hun altså over, hvor gærdet er lavest.’ ‘Ja, det tror jeg også. Ret meget, faktisk.’ ‘Og hendes vogn er noget værre rod.’ ‘Ja! Når hun har brugt en vogn, mangler der altid noget.”

Langsomt tager sladderen fart og udvikler sig til ren chikane. Da kvinden i den lilla nederdel indleder et forhold til en af cheferne, begynder jegfortælleren at stalke hende. Da der sker en ulykke, udvikler fortællingen sig fatalt.

Ud over sladder, giver novellaen også en meget fin indsigt i forholdene på en japansk arbejdsplads, og dermed det japanske hierarki. Desuden får læseren indsigt i korruption og fordækte forhold. Novellaen rejser det spændende og universelle spørgsmål: Hvem kan man stole på? I hvert fald ikke fortælleren, men i virkeligheden nok ingen af novellaens karakterer. Novellaen tematiserer, hvordan alle snyder alle, men giver ingen svar. For hvem er hvem? Og hvad sker der når identiteter opløses, sammensmeltes eller spaltes? Og hvem er kvinden i den gule cardigan egentlig? Og hvem er kvinden i den lilla nederdel?

Læs denne lille fine og finurlige japanske novella og bliv klogere på japanske forhold, men også universelle problematikker.

Natsuko Imamura (f. 1980) har skrevet en håndfuld romaner og novellaer, og har modtaget flere priser for sine værker i Japan. “Kvinden i den lilla nederdel” blev tildelt den prestigefyldte Akutagawapris i 2019.

Natsuko Imamura: Kvinden i den lilla nederdel, Korridor novella, 144 sider, fremragende oversat fra japansk til dansk af Mette Holm. Udkom den 10. december 2020.

Der er lukket for kommentarer.