// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Anton Geist, Lasse Skou Andersen, Sebastian Abrahamsen: Genopdragelsen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Anton Geist, Lasse Skou Andersen, Sebastian Abrahamsen: Genopdragelsen

Skrevet af den 9. januar 2021 – 06:29Ingen kommentarer

Som teenager bliver Samia sendt på genopdragelse hos sin onkel på landet i Pakistan. Hvad der skulle have været et par måneder, bliver langsomt til flere år. Forud for rejsen, ligger flere års konflikter i hjemmet. Samia ønsker at leve et almindeligt ungdomsliv, som hendes danske venner. Et liv, der slet ikke harmonerer med de planer hendes far har for hende. Bogen er dokumentarisk og bygger på virkelige hændelser.

Genopdragelsen er historien om hvordan en far kan ødelægge en glad, kvik og udadvendt pige med venner og gøre hende til en deprimeret, ensom og angst pige, der kræver medicinsk behandling og hospitalsindlæggelse. Og det er historien om hvad trusler, hån og bank medfører.

Genopdragelsen er en barsk, hjerteskærende og virkelig god dokumentarisk beretning om hvordan social kontrol og splittelsen mellem to kulturer kan føre til mistrivsel og psykisk sygdom.

Bogen er let at læse trods de tunge emner og vil derfor kunne læses af mange. Kombinationen af de roman lignende afsnit og de mere fagligt funderede afsnit fungerer ret godt. Det er grundlæggende spændende og bekymrende at følge den unge pige og det er berigende, oplysende og interessant at få hendes liv belyst med forskning, statistik og udtalelser fra for eksempel psykologer.

Denne bog er oplagt læsning til pædagoger, lærere, socialrådgivere, læger etc. der støder på disse børn og unge, der pludselig ændrer adfærd og ikke længere trives. Og til de samme faggrupper, der støder på (unge) voksne, hvis adfærd og handlemønstre man ikke kan gennemskue.

Bogen vil også tiltale læsere af Sara Omars bøger Dødevaskeren og Skyggedanseren.

Jeg vil ønske, at herboende mænd (og kvinder) som Samias forældre, vil læse bogen. Så de inden det går galt, kan forstå, hvor skadeligt det er for unge kvinder (og mænd) at leve under streng social kontrol og at blive sendt på genopdragelse. Men det er nok naivt af mig at tro, at det kommer til at ske.

Lyt også gerne til podcasten Genopdragelsen (findes blandt andet på Spotify), hvor forfatter Anton Geist interviewer Mathias Tesfaye, Mads Fuglede, Halime Oguz og Johanne schmidt-Nielsen om social kontrol med udgangspunkt i bogen.

Bogen får mine varmeste anbefalinger! Den er uhyre vigtig!

Anton Geist, Lasse Skou Andersen, Sebastian Abrahamsen, Genopdragelsen, Informations Forlag, November 2020, 243 sider.

Der er lukket for kommentarer.