// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Sara Omar: Dødevaskeren
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Sara Omar: Dødevaskeren

Skrevet af den 4. januar 2018 – 15:54Ingen kommentarer

En forfærdelig fortælling. Helt igennem forfærdelig fortælling, som man har svært ved at slippe selv når bogen er læst. I øvrigt en af de bedste bøger jeg har læst i flere år og udråbt til årets bog 2017.

For historien om den lille kurdiske pige Frmesk’s fødsel og opvækst er en barsk, men også særdeles velskrevet og fængende fortælling om at være pige og kvinde i en kultur, hvor kvinder kan risikere at blive slået ihjel, hvis der ikke er blod på lagenet på bryllupsnatten, og hvor Allahs ord står over alt andet. En bog, der siden sin udgivelse den 30. november sidste år har skabt debat både herhjemme og i udlandet.

Dansk-kurdiske Sara Omar tager udgangspunkt i sin egen opvækst i Kurdistan i 1980’erne og man sidder med en fornemmelse af at Frmesk i virkeligheden er Sara Omar selv. De er nemlig født i samme år. Og Sara Omar “krydsklipper” mellem den nul- til fem-årige Frmesk’s opvækst i Kurdistan og den 29-årige Frmesk’s indlæggelse på Skejby Sygehus i Danmark, hvor hun møder den unge muslimske pige Darya, der drømmer om at blive læge. Hendes far vil det dog anderledes.

Titlen hentyder til at Frmesk’s mormor Gawhar har påtaget sig jobbet at vaske de kvinder, som bliver dræbt i vanære og skam – og som ingen andre derfor vil tage sig af. Og dem er der en del af i den lille kurdiske bjerglandsby Zamwa. Mens mormoren og de fleste andre beboere i landsbyen er muslimer, så er Frmesk’s morfar Darwésh det ikke. Og det bruger Sara Omar til at lade Darwésh stille alle de kritiske spørgsmål til de uhyrligheder, som finder sted i Allahs navn. Det virker ret stærkt.

“Dødevaskeren” ligger meget langt væk fra hvad undertegnede anmelder normalt giver sig i kast med. Men den havde bare en dragende effekt der på boghandlerens hylde. For emnet er så grusomt, at man nærmest er forpligtiget til at forholde sig til det som normalt engageret samfundsborger. For Frmesk deler skæbne med mange tusindvis af andre piger og kvinder.

Den lever da også fuldt ud op til forventningerne og de rosende ord og anmeldelser er helt på sin plads. Det kan egentlig siges ganske kort: Læs den.

Sara Omar: Dødevaskeren. Politikens Forlag, 2017. 322 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.