// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser p√• nettet » Shirley Jackson: Fuglereden
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

B√łrnebog

Forside » Roman

Shirley Jackson: Fuglereden

Skrevet af den 19. februar 2021 – 06:32Ingen kommentarer

Fuglereden er en foruroligende, bizar men ogs√• humoristisk roman om den unge kvinde Elizabeth. Hun bor sammen med sin excentriske tante Morgen og arbejder p√• et museum, hvor hun for det meste passer sig selv. Men hun begynder at f√• invaliderende hovedpiner og blackouts, samtidig med at hun modtager trusselbreve p√• sit arbejde. Efter flere ubehagelige h√¶ndelser og r√¶dsom opf√łrsel fra Elizabeths side tager Morgen hende med til psykiateren Dr. Wright i h√•b om, at han kan hj√¶lpe hendes niece.

Den selvfede Dr. Wright finder efterh√•nden ud af, at der ikke kun bor en enkelt pige i Elizabeths krop, men hele fire forskellige personligheder ‚Äď Elizabeth, Beth, Betsy og Bess. Elizabeth er tv√¶r men dog h√łflig, Beth er elskelig og doktorens yndling, Betsy er fr√¶k som en slagterhund, og Bess er i en liga helt for sig selv. De fire personligheder strides indbyrdes og truer med at tilintetg√łre hinanden for at vinde kontrollen over Elizabeths krop og liv. Det er Dr. Wrights opgave at fors√łge at samle de fire personligheder til √©n, men det er ikke let.

Fuglereden har ikke samme gotiske pr√¶g som Vi har altid boet p√• slottet og M√łrket i Hill House, hvilket m√•ske var grunden til, at jeg ikke var helt s√• begejstret for bogen som for de to andre. Den b√¶rer dog stadig pr√¶g af noget mystisk og udefinerbart, der lurer lige uden for l√¶serens r√¶kkevidde. Jackson bruger endnu engang sin sorte humor og dybe indsigt i de m√łrkere sider af menneskets natur til at fort√¶lle en historie om den galskab, der lurer under overfladen hos de fleste mennesker. Med sin skarpe pen spidder hun desuden tidens k√łnsroller.

Forlaget Alhambra har beg√•et intet mindre end en genistreg ved at lade dygtige danske forfattere skrive forord til Shirley Jacksons b√łger, som √•bner v√¶rket op og giver l√¶seren en dybere forst√•else af Shirley Jackson, bogen samt den tid, den blev skrevet i. Siri Ranva Hjelm Jacobsen har skrevet forordet til Fuglereden, og det er fremragende.

Endnu engang har Alhambra også kælet for bogens omslag, der er imponerende gennemarbejdet med det gådefulde spejlmotiv, der viser flere forskellige sider af samme kvinde.

Er du til flere mystiske fortællinger, hvor meget er gemt under overfladen, og man ikke helt kan få greb om tingene, kan jeg også anbefale Du skulle være gået.

Shirley Jackson, Fuglereden, Forlaget Alhambra, 408 sider, oversat af Rebekka Hjelholt Svendsen, udkom 11. december 2020

Der er lukket for kommentarer.