// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Shirley Jackson: Vi har altid boet på slottet
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Amerikansk, Horror, Roman

Shirley Jackson: Vi har altid boet på slottet

Skrevet af den 31. oktober 2018 – 07:59Én kommentar

Merricat Blackwood bor med sin søster Constance og deres gamle onkel i familiens gamle gotiske hus bag det høje hegn. Resten af familien mistede livet nogle år forinden, da de blev ofre for et giftmord. Constance blev siden retsforfulgt og frikendt for mordet. De lokale er dog ikke overbevist om hendes uskyld og ser mere end skævt til de overlevende familiemedlemmer. Det er heller ikke nogle helt normale mennesker. Den gamle onkel er lettere sindsforvirret, Constance tør ikke bevæge sig længere væk fra huset end til sin køkkenhave, og Merricat begraver små skatte rundt omkring på grunden for at holde onde ånder væk.

En dag kommer søstrenes fætter Charles på besøg. Han er tydeligvis ude efter at blive den nye herre i huset. Han forstyrrer den sære families skrøbelige hverdag, og Merricat fornemmer, at de er i fare. Hun bliver nødt til at drive ham bort, før alle familiens hemmeligheder bliver afsløret.

Vi har altid boet på slottet er den første Shirley Jackson-bog, jeg har læst. Jackson er en virkelig spændende forfatter. Genren er horror, men ikke som mange måske opfatter horror med gys, gru, splatter og blod. Nej, jeg havde hele bogen igennem en nagende følelse af, at noget på en eller anden måde var forkert. Det var ikke til at sætte fingeren på, men det var ikke desto mindre åbenbart, at det bidrog til en isnende følelse ned ad ryggen. Jeg sad med fornemmelsen af, at jeg burde have gennemskuet det, efterhånden som jeg fulgte hovedpersonerne i deres mere og mere bizarre og destruktive udvikling.

Efter sidste side var vendt, sad jeg stadig med fornemmelsen af, at noget var frygtelig galt. Det er det, Jackson gør så fremragende. Med få men effektive virkemidler spinder hun læseren ind i et net af uhygge.
Shirley Jackson var en pioner inden for den moderne gotiske litteratur. Hun er desuden blevet kaldt en af det tyvende århundredes mest indflydelsesrige forfattere.

Leonora Christina Skov har skrevet forord til bogen. Det giver et interessant indblik i Shirley Jackson og hendes forfatterskab og giver kontekst til bogen, hvilket kun gør læseoplevelsen bedre. Som der står i forordet “behøver Jackson hverken spøgelser, varulve eller raslende kæder for at skabe uhygge. Hun klarer det så glimrende med fortællerstemmen alene”.

Snyd ikke dig selv for denne perle!

Shirley Jackson, Vi har altid boet på slottet, Forlaget Alhambra, oktober 2018, 255 sider

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.