Phillip Faber: Den danske sangskat
Hvis ikke før, så var det i hvert fald i 2020, at de fleste danskere fandt ud af, hvem Phillip Faber er. Han fik morgensang ind i stuerne, da Covid-19 vendte op og ned på verden. Og nu har han sammen med Rikke Hyldgaard skrevet en bog om den danske sang, som er hans hjertensbarn. Og det forstår man godt. Det smitter faktisk lidt, når man læser hans bog.
Phillip Fabers 20 yndlingssange bliver præsenteret i denne bog, og ikke blot det – de bliver fremvist, skilt ad, forklaret og sunget på papir. Hans baggrund som sanger i Det Danske Drengekor, uddannelsen som komponist og dirigent og nu chefdirigent for DR Pigekoret er baggrundsmusikken, der understøtter fortællingen. Både i billeder og i ord. Han deler rigeligt ud af anekdoter fra sit liv, når vi dykker ned i den danske sangskat, og får læseren til at se sangene i forhold til sin egen barndom (godnatsangene), ungdom og alderdom.
Man skal være pjattet med danske sange og have interesse for komposition, oprindelse og sprog for at give sig i kast med dette værk, som jeg vælger at kalder bogen på over 300 sider. Dog er det vigtigt at nævne, at det på intet tidspunkt bliver selvhøjtideligt, det er bare ren kærlighed til dansk sang og musik. Phillip Faber brænder igennem i bogform og fortæller så inddragende, at man ikke kan lade være med at tænke, at jo, det er da vildt underligt, at man valgte at lave om på på tekster på ca. hundrede år, når nu den oprindelige version var den, der gav mening. Eller det samme med melodien. Alt det, ved Phillip Faber voldsomt meget om.
Bogen er lige så pæn som Phillip Faber. Nydelig, visuel og med sjæl, som vi også har fornemmet ham til fællessang på skærmen i flere måneder, og bogen afspejler hans indlevelsesevne, der også mærkes i hans andre værtsroller til koncerter og på tv.
Den danske sangskat, Phillip Faber og Rikke Hyldgaard, Politikens Forlag. 328 sider. Udgivet november 2020.