// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Claus Seidel: Til stregen – Bladtegningen i Danmark 1-3
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Antologi, Historie, Journalistik, Kunst

Claus Seidel: Til stregen – Bladtegningen i Danmark 1-3

Skrevet af den 9. september 2020 – 06:59Ingen kommentarer

Claus Seidels monumentale trebindsværk er et enestående dokument over den danske bladtegnings historie. Proppet til randen med tegninger, anekdoter og beretninger fra tegnernes maskinrum, serveres der et stykke yderst bevaringsværdigt kulturhistorie, som bør nydes af alle.

I følge Grundloven er det enhver borgers ret frit at kunne udtrykke enhver tanke i ord såvel som streg. Således har bladtegningen med dens syrede, sjove, satiriske og udtryksfulde streg været en del af de danske aviser i 150 år. Jeg har selv både samlet på Claus Seidels eminente streger og Roald Als’ ditto. Men desværre får man ikke gemt alle de vidunderlige og knivskarpe tegninger, som aviser og blade bringer hver dag. Det råder bladtegneren Claus Seidel heldigvis bod på med det mesterlige storværk “Til Stregen”. Her har han begået et imponerende stykke arbejde med at samle et stort og repræsentativt udvalg af bladtegninger helt tilbage fra omkring år 1850 og frem til i dag.

Tegningerne stammer fra Museet for Dansk Bladtegning, som engang havde til huse på Det Kongelige Bibliotek. Det blev desværre nedlagt under en af de mange sparerunder, som kulturen har været udsat for. Samlingen rummer 150.000 originale danske tegninger, og der er repræsenteret over 200 bladtegnere. Heldigvis kan flere af dem nu nydes i Seidels storværk.

Seidel er selv bladtegner, og hans store faglighed skinner igennem hele værket. Det er strukturet efter temaer, og Seidel har dygtigt udvalgt tegninger fra centrale perioder og begivenheder. Vi møder alt fra Anden Verdens Krig til Folkemødet på Bornholm, og selvfølgelig en lang række kendte politikere, skuespillere og kulturpersonligheder. Man får simpelthen serveret et stykke Danmarkshistorie i stregform. En del af tegningerne er – naturligvis – karikaturer, der i sagens natur er grænseoverskridende. Flere af dem ville blive opfattet som stærkt stødende i dag, og det giver et interessant billede af, hvordan grænserne for ytringsfriheden har ændret sig i løbet af de sidste 20 år.

Man kan naturligvis ikke tale om bladtegningens historie uden at nævne Muhammed-tegningerne. Seidel var selv en af tegnerne, og hans nuancerede og grundige overvejelser omkring dem og den diplomatiske krise, de udløste, er meget interessant læsning. Den dag i dag ryster det stadig at høre, hvordan trusler om vold pludselig blev en del af de 12 bladtegneres hverdag, og hvor store psykiske mén, det gav dem.

Værkets sidste bind er det korteste og fungerer som en fin opsummering af hele værket. Det indeholder oplysninger om det nu nedlagte Museum for Dansk Bladtegning og en del om
Foreningen danske bladtegnere. Den indeholder også en oversigt over alle Danmarks bladtegnere, der flankeres af deres portræt – naturligvis i stregtegning. Endvidere indeholder værket et særdeles nyttig register over aviser og personer. Et eminent stykke arbejde.

Det er fuldstænding fantastisk at blive ført igennem en stregtegnet Danmarkshistorie, og jeg anbefaler alle at læse dette imponerende værk, som gang på gang får os til at smile, tænke og huske. Hvilken fryd!

Claus Seidel: Til stregen – Bladtegningen i Danmark 1-3, Gads Forlag, 1100 sider, udkom den 4. juni 2020.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.