Niels Frid-Nielsen: I en tynd tråd
Jeg lærte først Niels Frid-Nielsen at kende, da han med ”Frid’s Film” på det gamle TV3 på sin levende facon og med sine store smil anmeldte de mange film, som jeg også selv så og var interesseret i. Mange gange har jeg siddet i samme biograf som Niels Frid og anmeldt de samme film, og selvom jeg også havde en forkærlighed for den ’gamle’ ”Bogart”-anmelder, Ole Michelsen, så repræsenterede Frid en friskere og mere ungdommelig stil.
Alligevel var det først, da jeg hørte om hans hjerneoperation, at det for alvor gik op for mig, at det da egentlig var lang tid siden, jeg havde hørt noget til ham. Jeg havde så fornøjelsen at hilse på ham igen ved et arrangement i 2019 i Dagmar-biografen i København. Nu har han skrevet en bog om sin sygdom og de tanker, den har medført.
Det kan være enhver almindelig tænker og kulturinteresserets drøm at få lov til (endelig) at anmelde en anmelders værk. Det stikker da også en anelse frem hos mig her. Men i store træk er det faktisk svært at anmelde bogen, da den ikke er sat til skue som et stykke kunst eller er et værk, der skal være indbringende. Der er tale om nogle tanker til de årligt omkring 1500 danske mænd og kvinder, der får at vide, at de har en hjernetumor. Eller til deres pårørende.
Niels Frid-Nielsen er gammel ungdoms-marxist og -socialist, og han voksede op i Herlev. Han er helt vild med Gasolin og Kim Larsens tekster. Alt det fortæller han om som optakt til sin sygdom i bogen ”I en tynd tråd”. Hans baggrund hænger nemlig rigtig godt sammen med hans reaktioner på sygdommen og er faktisk også blevet en del af hans måde at takle tiden efter operationen på.
Udover ganske få malplacerede politiske udfoldelser, der falder helt uden for emnet, så er bogen faktisk lige præcis det, den giver sig ud for at være, nemlig gode tanker og trøstende ord om håb og muligheder for de mange, der enten selv bliver ramt af en hjernetumor eller deres pårørende. Og derfor er bogen den hurtige aften værd, som det tog mig at fortære den.
Jeg kan sgu godt lide den gamle Herlev-dreng, for har han altid repræsenteret noget friskt og glad i kulturen, hvilket jeg husker, at jeg følte, den for alvor trængte til. Så tak til dig, Niels. Og tak for, at du deler din historie med os. Igen formår du at gøre os lidt klogere på livet.
Niels Frid-Nielsen: ”I en tynd tråd – om at leve med en alvorlig sygdom”, Gyldendal, 240 sider, udkom 27. maj 2020.
Læs også:
Henning Jensen, Gennem glasvæggen
Tonny Vorm: Postkort fra Californien