// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jens Gregersen: Det store Vadehav. Mellem natur og mennesker
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie, Klima og miljø, Kunst

Jens Gregersen: Det store Vadehav. Mellem natur og mennesker

Skrevet af den 7. juni 2020 – 06:06Ingen kommentarer

“I Vadehavet møder man for alvor den uafklarede overgang mellem havet og landet. Hele denne 800 kilometer lange vestkyst er en fugleflugtslinje og et landskab fuld af vand, lys og luft. Det er en mosaik af højsander, sand- og slikvader, priser og dyb. Det er en helhed, der aldrig er i ro, underkastet stadige dynamiske ændringer.”

Åh vidunderlige, magiske Vadehav. Ord kan næsten ikke beskrive dette næsten overjordiske skatkammer af et naturfænomen, hvor fugle samles, sæler stortrives, lyset maler himmel og hav i naturens allersmukkeste nuancer. Og så alligevel. I pragtværket “Det store Vadehav” indfanger forfatteren, tegneren og maleren Jens Gregersen denne helt særlige stemning i ord og eminent smukke tegninger.

Vadehavet blev optaget på UNESCOS verdensarvsliste i 2009. Men allerede i 1985 blev den danske del af Vadehavet, fra Ho Bugt til den tyske grænse fredet som naturreservat. Og gudskelov for det. Vadehavet er nemlig også et eksempel på, hvordan kulturhistorien følger naturhistorien i et samspil, som var tæt på at udspille Vadehavet, fordi dets ressourcer fristede til at blive (overfor)brugt.

Jens Gregersens trænede øje fører os kyndigt gennem området, og leverer et mesterligt kulturhistorisk og kunstnerisk vidnesbyrd med relevant tekst sammen med illustrationer, der er så smukke, at stedets magi emmer ud af bogens sider. Fuglenes flaksen, årstidernes skiften, havets brus. Jeg er særlig vild med Gregersens farvesætning, der kombineret med hans forunderligt fine streg, rammer stedets særlige sjæl lige på kornet.

Bogen er et must for alle naturelskere. Både for dem, der ønsker at vide mere om stedets mange fuglearter, der er så smukt gengivet. Men også for dem, der bare ønsker at indånde duften af himmel, hav og magi hjemme i stuen. Hvilken gave dette værk er!

Jens Gregernsen, f. 1952, er tegner, maler og forfatter. Han bor på den lille ø Vorsø i Horsens Fjord, og har arbejdet med naturovervågning overalt i landet i årtier.

Jens Gregersen: Det store Vadehav. Mellem natur og mennesker, Gads Forlag, 14. maj 2020, 240 sider, rigt og smukt illustreret.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.