// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Guy de Maupassant: Horla
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Fantasy, Gys, Horror, klassiker, Noveller

Guy de Maupassant: Horla

Skrevet af den 23. november 2020 – 06:22Ingen kommentarer

Horla er et klassisk værk inden for horrorgenren. Den er fra slut 1800-tallet, og man kan finde spor af både romantikken og det gotiske. Den er romantisk i sin idealisering af naturen og gotisk i sin forvrængning af dette og via jegets sindssyge. På samme tid udvikler jeget sig modsat fra at være gudsfornægtende, i takt med at forvandlingen foregår, om det så er mental sygdom eller et overnaturligt væsen eller besættelse, der plager ham, mod en gudssøgen for hjælp i sin fortvivlelse.

Novellen har form som en dagbog, hvor jeget skildrer hans oplevelser af, hvad der enten er en overnaturlig skikkelse – en ånd, som hjemsøger ham – eller hans stigende grad af vanvid og sindssyge. Måske endda begge?

Indlevelsen i historien er stor, og stemningen gror gradvist mere dyster, samtidig med at hovedpersonens skæbne bliver mere mørk.

Vi ser i hvert fald en nedadgående spiral for hovedpersonens psyke. Her formår han at rejse og diskutere eksistentielle verdensbeskuelser gennem de filosofiske tankestrømme jeget undergår i sin søgen efter forståelse for sin nye erkendelse for og oplevelse af verden. Alt imens angsten tager ham gradvist og sikkert.

Sproget og stilen er typisk for romantikken, men oversætteren gør et godt stykke arbejde med at gøre teksten let fordøjelig og lettere at læse for nutidige læsere. At Guy de Maupassant selv led under mentale forstyrrelser og døde efter halvandet års delirium i kølvandet på et selvmordsforsøg, giver et ekstra lag til læsningen af novellen.

Uanset om man kan lide gotisk gys, psykologisk gys eller hvilken som helst anden subgenre inden for spænding og horror, kan jeg varmt anbefale Horla. Maupassant har godt fat i den psykologiske udvikling hos hovedpersonen og sætter en glimrende, dyster stemning.

Guy de Maupassant: Horla. Oversat ved Annette David. Det Poetiske Bureaus Forlag, juni 2020 (originalt i 1887). 89 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.