// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Agnes Henningsen: Den rige fugl – Skygger over vejen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Agnes Henningsen: Den rige fugl – Skygger over vejen

Skrevet af den 2. november 2020 – 06:25Ingen kommentarer

Syvende bind, Den rige fugl, i Agnes Henningsens erindringsværk starter på tragisk vis, da Agnes’ hjem brænder ned, og Riis dør på hospitalet efter sine voldsomme forbrændinger. Agnes er dybt ulykkelig. Både over tabet af en veninde, hun havde så kær, men også fordi hun står uden tag over hovedet og uden en krone på lommen. Hjælpen er dog nær, og venner kommer Agnes til undsætning.

Denne bog omhandler perioden omkring 1. verdenskrig, og selvom det ikke er det, der fylder mest i bogen, kan det mærkes, at Agnes vil have sine børn tæt på sig. Agnes oplever sin første store litterære fiasko og må kæmpe for at forsørge sig selv og sine børn. Hendes omgangskreds omfatter en række litterære personer som Johannes V. Jensen, Gustav Wied og de to Brandes brødre. Hun opgiver sin store bolig i København for gå til Simon Koch og fortælle ham, at hun omsider er klar til at blive gift med ham – men han har lagt andre planer.

I ottende og sidste bind, Skygger over vejen, starter i 1916, hvor Agnes for første gang i sit liv flytter ind i en etværelses lejlighed som enlig kvinde uden forpligtelser. Men helt alene får hun dog aldrig mulighed for at være, for hendes yngste søn, Poul, flytter straks ind, og besøg har hun masser af. Simon Koch er en hyppig gæst, og det ender omsider med, at de bliver gift. Ægteskabet og deres kærlighed er omdrejningspunktet i denne bog, og selvom tiden bestemt ikke byder på tant og fjas, er det tydeligt, at de to færdes blandt kunstnere og forfattere – og Agnes fortæller om tiden både med alvor og humor.

Maria Helleberg skriver i sit efterord til bogen, at Agnes Henningsen var ”en selvkørende evighedsmaskine af skandale” – jeg tror ikke, jeg kunne finde et ord, der beskriver hende bedre. Og hvor fantastisk er det lige, at vi i Danmark har haft en kvinde som Agnes Henningsen til at kæmpe for kvinders ret til et erotisk liv med flere end lige netop den mand, de nu endte op med at blive gift med. Det selvom hun blev udskammet af mange, men heldigvis elsket af flere, for hendes bøger har uden tvivl lagt grundstenen til mange unge kvinders løsrivelsesproces i forhold til datidens normer. Det er stort.

Læs vores anmeldelser af Agnes Henningsens erindringsværk her

Agnes Henningsen: Den rige fugl – Skygger over vejen, Gyldendal, 432 sider, marts 2020

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.