// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Jørgen Leth: Haiti – kuppet, faldet, katastrofen
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Historie

Jørgen Leth: Haiti – kuppet, faldet, katastrofen

Skrevet af den 29. maj 2010 – 07:34Ingen kommentarer

Digteren, filmmanden, forfatteren og cykelentusiasten Jørgen Leth har gennem mange år boet på Haiti og skrevet adskillige bøger og lavet flere film hvor landet og dets befolkning indgår.

Derfor er det også oplagt at denne ordets mester forsøger at sætte ord på Haitis tilstand efter det kolossale jordskælv i januar, hvor Jørgen Leths eget hjem blev jævnet med jorden.

“Haiti – kuppet, faldet, katastrofen” er en kombination af artikler om Haiti, der gennem de sidste mange år løbende har været bragt i Infiormation og så nye artikler, som Jørgen Leth efter jordskælvet skrev til en række danske aviser. Altså lutter genoptryk af gammelt materiale.

Jeg er personligt stor fan af Jørgen Leth og har på boghylden både “Samlede Digte” (Gyldendal 2002), “Den gule trøje i de høje bjerge” (Gyldendal 1995), den kontroversielle selvbiografi “Det uperfekte menneske” (Gyldendal 2005) – den med kokkens datter – og efterfølgeren “Guldet på havets bund. Det uperfekte menneske 2” (Gyldendal 2007), der udkom nærmest uden den store furore. På dvd-hylden står boks 2 af det samlede seks-boks sæt med mere end 30 Jørgen Leth-film, som Cinemateket har udgivet. Boks 2 er hans sportsfilm, med klassikerne “En forårsdag i helvede” og “Stjernerne og vandbærerne” m.fl.

Det lå derfor lige til højrebenet at købe den nye bog om Haiti med 25 procents rabat i min boghandlers ophørsudsalg. Men sikke en skuffelse. Man skal godt nok være hardcore Haiti-dyrker for at kunne tygge sig gennem de 318 sider, der i vanlig Leth-stil nærmest er skrevet som en lang fortælling uden stop – på trods af at der faktisk er tale om en samling af gamle selvstændige artikler. Denne ud-i-en-køre-stil er fantastisk i Tour de France-krøniken “Den gule trøje i de høje bjerge”, hvor Leth hopper frem og tilbage mellem årstal, begivenheder og personer i den rækkefølge de lige kommer til ham i tankerne. En fantastisk velsmurt og meget personlig beretning med mange unikke anekdoter om dette eventyrlige løb og dets mange helte og skurke. Her virker den stil lige på sin plads, da tourens struktur med 21 etaper over 3 uger er en fast ramme, der gør det nogenlunde nemt stadig at holde rede i tingene.

På Haiti er det anderledes. Her er et virvar af personer og begivenheder gennem årene, som det kan være særdeles svært at finde hoved og hale i.

Men hvad vil Jørgen Leth med bogen? Ingen tvivl om at han personligt vil fortælle om sit elskede Haiti og især den grumme katastrofe landet blev ramt af i januar og landets ulykkelige tumultariske historie op til. Uden tvivl et projekt, der lykkes. Men den megen genbrug fra en mand, som vi ved ikke har problemer med at udtrykke sig både skriftligt og mundtligt, tyder også på en fiks ide (fra forlaget, måske?) om at benytte “lejligheden” til at genudgive en række op til 20 år gamle artikler. Jeg havde i stedet forventet en nyskrevet fortælling.

“Haiti – ….” hører for mit vedkommende til en af de få Jørgen Leth-bøger, som jeg nok ikke hiver frem fra bogreolen igen lige foreløbig.

Jørgen Leth, Haiti – kuppet, faldet, katastrofen, Informations Forlag, 2010, 318 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.