// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Birgitte Baadegaard: ManiFEST for kvinder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Feminisme, Livsstil, Selvhjælp

Birgitte Baadegaard: ManiFEST for kvinder

Skrevet af den 23. februar 2020 – 06:42Ingen kommentarer

Noget af det, jeg elsker ved bøger, er, at de tit gør mig klogere – både på mig selv og på verden omkring mig. Det må i sandhed siges også at være tilfældet for ManiFEST for kvinder. Bogen er et manifest i ordets mest positive betydning og er et opråb til alle kvinder om at vågne op og hjælpe med at skabe det skift, der er brug for i verden på nuværende tidspunkt.

Ifølge Baadegaard er verden af i dag bygget op om en alt for lineær struktur med fokus på resultater, bundlinje, præstation osv. Gennem årtusinder er de såkaldt “bløde” værdier – det cykliske og det feminine – blevet udskammet, nedgjort og devalueret, hvilket har medført en ubalance i verden. I jagten på det ydre har vi mistet vores indre, os selv. Denne ubalance er det først og fremmest kvinder, der kan rette op på, ved at finde ind til deres essens og derved skabe et bevidsthedsskift.

Baadegaard er ikke feminist, hun er fortaler for det feminine. I hendes optik handler det om ligeværd. Mænd og kvinder er ikke ens, men lige. Hendes mission er at skabe en bølge og et opbrud og få os til at reflektere over vores egen livsvej og finde ind til vores essens, at hvile i vores eget værd, også hvis det betyder at gå mod strømmen og “normalen”.

Bogen er opdelt i tre dele krydret med glimt fra Baadegaards eget liv, spirituelle fortællinger og syn samt historiske, kulturelle, religiøse, økonomiske og videnskabelige fakta.

Bogen er skrevet til kvinder og for kvinder, men jeg synes, at alle uanset køn burde læse den. Den er ikke bare velskrevet og underbygget af fakta. Den rammer også ned i en følelse, som jeg tror, rigtig mange mennesker sidder med, hvad enten de tør sige det højt eller ej. Nok er nok. Vi kan ikke blive ved med at løbe stærkere, yde mere og bedre, tage uden at give tilbage. Der er brug for et paradigmeskifte, og det starter med os. Nu.

Der skal nok være nogen, der tænker “sikke noget helligt ævl”, men jeg vil opfordre og udfordre dem til at læse videre og virkelig tage bogens budskab ind. Der er ingen skyld og skam – blot kærlige opfordringer til at se dybere ind i sig selv. Det er Baadegaards mål at skabe større bevidsthed og klarhed og at få dig til at se verden i et nyt perspektiv. Jeg indrømmer, at jeg selv til tider tænkte “Arhh, nu er det vist lidt for langt ude”, men nej. Jo mere jeg reflekterede, jo mere kunne jeg se pointen. Eller rettere mærke den.

Bogen vakte stor genklang i mig. For den satte ord på nogle tanker og følelser, jeg selv har gået med i et stykke tid, men ikke har kunnet formulere. Den ramte noget i mig, gav mig større indsigt, og jeg udbrød flere gange under læsningen “Ja!”. Baadegaards ord talte til min sjæl, og jeg kunne mærke hendes budskab ræsonnere i mig. Det er tid til at vågne. Nu.

Birgitte Baadegaard, ManiFEST for kvinder, Forlaget Aronsen, 338 sider, april 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.