// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Charlotte Delbo: Auschwitz og efter
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Historie

Charlotte Delbo: Auschwitz og efter

Skrevet af den 9. august 2019 – 07:26Ingen kommentarer

Charlotte Delbo blev sendt til Auschwitz i januar 1943. Hun havde været en del af den franske modstandsbevægelse sammen med sin mand, og blev sammen med en gruppe franske kvinder overført til tvangsarbejde i Auschwitz. Her var hun i kvindelejren et år, hvorefter hun blev overført til Ravensbrück og endelig reddet ud af Røde Kors hvide busser.

Auschwitz og efter er hendes vidnesbyrd om uhyrlighederne og om tiden efter hjemkomsten. Den består af tre bøger, og det er et unikum i en lang række af bøger skrevet af og om overlevere. Delbo var fransk, kvinde og ikke jøde, og derfor tilhørte hun en lille gruppe i Auschwitz, en gruppe der ikke blev sendt i gaskamrene, men som alligevel blev voldsomt decimeret under opholdet. Sult, kulde, sygdomme og ikke mindst vold og overgreb udryddede hovedparten af de franske kvinder.

Delbos fortælling er ikke en kronologisk gennemgang af rædslerne, men små nedslag i en uforståelighed af grusomhed og fornedrelse. Hun fortæller om sulten – og tørsten, tørsten! – om frosten, om angsten og om lus, rotter og grusomme SS’ere. Om at sove på brædder, om kapoer, om salt suppe, om mudder, om at bære sine døde veninder hjem fra markarbejde og om timelange appeller i isnende kulde. Auschwitz var og er et blødende sår i den europæiske civilisations historie i al sin industrialiserede og fornedrende grusomhed.

Men Delbo overlevede. Hendes fortælling er også fortællingen om at gå så tæt, at man kan støtte hinanden. Det er også fortællingen om, hvordan hendes gruppe forsøgte at hjælpe hinanden igennem helvede. Om at gå så tæt, at man kan holde hinanden oppe. Om at støtte vennerne, når de var ved at give op. Og om at komme videre, når vennerne en efter en døde af prøvelserne. Delbo endte i Ravensbrück og blev slutteligt evakueret af Røde Kors. Som for så mange andre opdagede hun, at det var sværere at komme hjem til hverdagen end de havde forestillet sig i lejren.

Charlotte Delbo skriver hjerteskærende smukt og grumt om lejrlivet. De døde står knivskarpt for læserens øjne. Der er udgivet mange bøger om Auschwitz, men Delbos er en vigtig stemme og bør læses af alle – ikke mindst i vore dage, hvor mange har travlt med at nedtone forbrydelserne og deres konsekvenser.

Charlotte Delbo: Auschwitz og efter. 422 sider, Gyldendal. Oversat af Troels Hughes Hansen, 2019