// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd

Skrevet af den 25. juli 2019 – 06:55Ingen kommentarer

Den iranske forfatterinde Shahrnush Parsipur (1946) skrev oprindeligt Kvinder uden mænd i slutningen af 1970’erne. Bogen blev først i 1987 udgivet i romanform. Hun har gennem tiden skrevet flere romaner og memoirer, som alle er bandlyst i Iran. Her er hun også flere gange blevet fængslet for sin ligefremme skildring af kvinders seksualitet – hvoraf én af gangene var efter udgivelsen af Kvinder uden mænd.

Bogen handler om fem kvinder, der ved et tilfælde mødes i en have i Teheran for at bosætte sig. De er vidt forskellige, men de er alle rejst dertil for at få en ny start. En prostitueret, en rig hjemmegående enke, en skolelærer og to gammeljomfruer, som alle har det tilfælles, at de har levet i en mandsdominerende verden. De skal en masse igennem før deres møde, og med en ligefrem og skarp tone maler Parsipur et billede af, hvor indsnævret et syn på verden kvinderne har i deres isolerede tilværelse.

Med sin blanding af magisk realisme, persiske myter og en god portion humor leverer Parsipur en række fortællinger om de begrænsede valg, kvinderne kunne træffe i 1950’ernes Iran. Vi hører om skolelærerinden Mahdokht, der hellere vil være et træ end giftes bort til en mand, og den 38-årige gammeljomfru Munis, der efter at have opdaget, at jomfruhinden blot er en myte, tør forlade sit hjem uden en mand. Så er der den unge prostituerede Zarrinkolah, som har så mange kunder, at hun begynder at se dem uden hoveder. Restriktionerne er mange, fordommene flere og ensomheden stor. For ingen tør sige det, de virkelig mener.

Jeg er virkelig betaget af Parsipurs måde at skrive på. Hendes ord talte til mig med en enorm kraft. Det er sjovt, at en så lille bog kan have en så stor magt. Det er ikke en skræmmende historie, trods den forfærdelige skæbne nogle af personerne må lide, men nærmere en historie om et håb for en lysere fremtid for de få, der tør bryde ud af traditionernes stærke bånd.

Bogen er oversat af Nazila Kivi, som også har skrevet et fremragende efterord til bogen.

Kvinder uden mænd er den 10. bog i Gyldendal Skalaserien. Det er første gang, den udkommer på dansk. I Skalaserien har vi også anmeldt Joan Didions Intet gælder, Marguerite Duras Lol V. Steins henførelse og Francoise Sagans Bonjour Tristesse.

Shahrnush Parsipur: Kvinder uden mænd, Gyldendal, oversat af Nazila Ghavami Kivi, 187 sider, juni 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.