// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Joan Didion: Intet gælder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Joan Didion: Intet gælder

Skrevet af den 12. juni 2018 – 07:34Ingen kommentarer

Forfatter og litteraturjournalist Joan Didion udgav i 1970 Intet gælder. Et par år senere havde filmen af samme navn premiere med smukke Tuesday Weld i hovedrollen som Maria. Det var med hende i tankerne, at jeg læste bogen. Der bliver efterhånden genudgivet en række glemte kultbøger fra 50’erne og 60’erne. Skrivestilen lægger sig op ad hinanden og de samme problemstillinger går ofte igen. Den alkoholiserede afdankede skuespiller, modellen der tager alt for mange stoffer, et dødsfald eller to. Intet gælder er en interessant én af slagsen.

Skuespillerinden Maria Wyeth er gift med og senere skilt fra den semikendte instruktør Carter. Sammen har de datteren Kate på 4 år, der har en udiagnosticeret psykisk lidelse og er anbragt på en institution. Carter har fået hende anbragt der, og Maria vil gerne have hende ud men har hverken kræfter eller pondus nok til at gennemføre det. Hun kan ikke klare adskillelsen og besøger konstant Kate. Når hun ikke er hos Kate kører hun rundt i sin bil og stopper ikke før, hun er så udmattet, at hun er ved at køre galt. Hun har alt for meget tid til at gruble over det, der er forkert i hendes liv og alt for lidt at holde fast i.

Den biseksuelle filmproducer BZ er gift med Helen og lever i et polyamourøst forhold med hende. Maria har et ret bizart forhold til parret, der på deres måde har taget hende under deres vinger. Historien starter med, at BZ bliver fundet død, og Helen giver Maria skylden. For alt hvad Maria rører ved, går efter sigende galt, og alligevel bliver alle draget af hendes smukke melankolske ydre. Bogen handler om hvad der skete op til dagen, da han dør.

Måske vidste Didion allerede fra starten, at hun ville omskrive bogen til et filmmanuskript. Den er som et råt manuskript af tankespind og forklaringer af situationerne mellem de handlingsprægede scener. Bogen er gennemsyret af en melankolsk stemning, der efterlod mig lettere nedtrykt. Som at være i lokale med et andet menneske men stadig føle sig alene.

Didion kan skrive, det er der ikke nogen tvivl om. Hun kan få alle følelser i spil, og jeg burde uddele advarsler, inden jeg anbefaler andre at læse bogen. Læs den ikke hvis du er mor, deprimeret, selvmordstruet eller har et skrøbeligt sind. Bliver du nu alligevel nysgerrig, så skynd dig at få fat i den, det er nemlig en helt usædvanlig stærk og barsk Hollywood roman.

Intet gælder er den 7. bog i Gyldendal Skalaserien. Det er første gang den udkommer på dansk. I Skalaserien har vi også anmeldt: Marguerite Duras Lol V. Steins henførelse og Francoise Sagans Bonjour Tristesse.

Joan Didion: Intet gælder, Gyldendal, 208 sider, april 2018

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.