// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Françoise Sagan: Bonjour Tristesse
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Françoise Sagan: Bonjour Tristesse

Skrevet af den 24. juli 2016 – 07:43Ingen kommentarer

Romanen Bonjour Tristesse er franske Françoise Sagans debut fra 1954.

En debut hun skrev i et modent sprog trods sin unge alder – hun var kun 17 år. Jeg var spændt på, om bogen var svær at læse, det synes jeg af og til de franske romaner kan være. Men romanen er let at læse, man kommer meget hurtigt ind i bogen og slipper den helst ikke igen.

Vi møder den sorgløse, dovne, livselskende, og modellerbare 17 årige Cécile i starten af sommerferien i Frankrig. Sammen med sin 40 årige far, enkemand med glæde for kvinders selskab, og hans aktuelle flirt Elsa er Cécile på ferie i en villa ved den franske Riviera.

Solen skinner, dagene er lette og lange, kun afbrudt af frokost og badeture i havet. Cécile er bogens fortæller og hun lukker os ærligt ind: “Spontanitet og bekvem egoisme havde altid været en naturlig luksus for mig. Sådan havde det altid været.”

Senere dukker den modne, smukke og godt begavede kvinde Anne op. Og det rykker ved noget i forholdet mellem far og datter. Anne sætter grænser for Cécile, grænser hun slet ikke er vant til. Cécile lægger en plan, der skal sætte en stopper for farens nye forhold. At det får store tragiske følger, har hun slet ikke forudset. Som læser fornemmer man hurtigt, at det hun i forbifarten har sat i gang, ikke kan stoppes igen. Den ene katastrofe efter den anden flimrede forbi mit indre under læsningen og det var næsten en forløsning, da tragedien omsider indtraf. Jeg afslører ikke hvad der sker, for du skal selv læse bogen. Det er en rigtig god bog, som du ikke må gå glip af!

Bonjour Tristesse er den tredje bog i Gyldendals nye Skala-serie. I 2016 er i samme serie udkommet Glasklokken af Sylvia Plath og Håndbog for rengøringskoner af Lucia Berlin. Alle med smukke forsider af grafisk designer Alette Bertelsen.

P1 Skønlitteratur har lavet et glimrende afsnit, der blandt andet handler om Bonjour Tristesse og også lidt om Glasklokken, du kan høre det som podcast, find det på dr.dk

Françoise Sagan, Bonjour Tristesse, Genudgivet juni 2016, Oprindeligt udkommet på fransk 1954, Oversat af Lilian Munk Rösing og Birthe Dahlgreen, 184 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.