// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lars Bisgaard: Christian d. 2
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Lars Bisgaard: Christian d. 2

Skrevet af den 1. juni 2019 – 07:59Ingen kommentarer

Tyran eller reformator? Helt eller skurk? Christian d. 2. er danmarkshistoriens absolut mest omdiskuterede konge. I krig, i regeringsførelse og ikke mindst i kærlighed skiller han sig ud. Nordens Nero, blev han kaldt. Christian Tyran, sagde andre, mens der blev sunget folkeviser om den fangne ørn.

Han er for længst blevet en del af de nationale myter. Historien om kongen, der elskede sin Dyveke, satsede stort og tabte alt, har alle de elementer, der skaber store historier. Store sejre, grusomme handlinger, et kærlighedsdrama, borgerkrig og årtiers fangenskab på Sønderborg Slot. Christian drømte stort, men alt for ofte blev drømmene et mareridt, fordi han var stædig og ikke lyttede til sine rådgivere. Vi har hørt historierne.

Men hvad er sandheden bag?

Lars Bisgaard tager os kyndigt igennem kilderne for at afdække hvad der egentlig skete, og hvad vi faktisk ved om Christian, hans tid og hans kongegerning. Det er spændende læsning. På nogle områder ved vi rigtig meget, men på mange områder har myterne taget over, og kilderne er sparsomme. Et halvt årtusind er lang tid, og mange skribenter fra både dengang og senere har haft deres egne dagsordener, når de skulle beskrive Christian d. 2. og hans handlinger – både de svenske, de mere venligtsindede og dem, der på århundreders afstand mener at kunne bedømme kongens mentale sundhedstilstand.

Fra den tidlige barndom – som vi ikke ved ret meget om – til hans ungdoms- og manddomsår under sin far Kong Hans’ regeringstid og til de kun 10 år, Christian selv var konge af Danmark. Bisgaard fremlægger velskrevet, hvad vi ved og ikke ved, og perspektiverer det til tidens store magtspil, alliancer og samfundsliv. Han gennemgår nøje dokumentationen for det Stockholmske blodbad, og hvordan propagandakrigen rasede efterfølgende.

Jeg ved ikke helt, om jeg køber Bisgaards udlægning af Dyveke – nogle af min barndomsmyter er måske alligevel for svære for mig at opgive, selv når historikere fremlægger kilderne? Men lad det ligge, dette er en virkelig gennemarbejdet, velresearchet og meget, meget interessant biografi, som jeg kun kan anbefale til historieinteresserede.

Jeg har tidligere læst en anden biografi om Christian d. 2., nemlig Erik Petterssons Fyrste af Norden, og selvom de to biografier ikke er enige om alting – og Bisgaard virker en smule mere kildenær – så supplerer de hinanden rigtig godt, og har forskellige vinkler på en mand, hvis livs tragedie udløste en borgerkrig. Når man har læst Bisgaards biografi er man klogere, men ikke mindre fascineret!
Der er generelt mangel på gode biografier om de store konger (og dronninger) i danmarkshistorien, så tak til Gads Forlag for at binde an med denne.

Lars Bisgaard: Christian d. 2. En biografi. 448 sider, Gads forlag. 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.