// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Emily Brontë: Stormfulde højder
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » klassiker, Roman

Emily Brontë: Stormfulde højder

Skrevet af den 27. april 2019 – 07:20Ingen kommentarer

Emily Brontë var den tredjeældste af fire Brontë-søskende, som voksede op England i 1800-tallet. Deres far var den irske præst og forfatter Patrick Brontë, og familien levede et meget isoleret liv, som uden tvivl gav dem mange timer til at fordybe sig i deres kunst. Emily Brontë udgav Stormfulde højder i 1847 under pseudonymet Ellis Bell. Det var oprindeligt de to første bind i en trebindsudgave, hvor Anne Brontës Agnes Grey var tredje del. Emily Brontë nåede kun at udgive denne ene roman, da hun døde året efter udgivelsen i en alder af 30 år.

Stormfulde højder er nok en af de mest gennemanalyserede engelske klassikere gennem tiden. Den skildrer familierne Earnshaw og Linton samt den forældreløse og fattige Heathcliff, der som barn findes på gaden af Mr. Earnshaw og adopteres ind i Earnshaw-familien. Romanen fortæller historien om den intense og umulige kærlighed mellem Catherine Earnshaw og Heathcliff, der vokser op sammen på gården Wuthering Heights. Deres forhold starter som et tæt venskab, men udvikler sig gennem årene til et psykologisk magtspil, efter Mr. Earnshaw dør og efterlader børnene i Catherines jaloux storebrors varetægt. Broren tyranniserer og ydmyger Heathcliff så meget, at Catherine beslutter sig for at gifte sig ind i Linton-familien for at få sin ham til at stoppe sin forfølgelse af Heathcliff.

Handlingen har dog ikke den ønskede effekt, da Heathcliff føler sig noget så forrådt af sin store kærlighed. Tynget af sorg og vrede over Catherines forræderi og overbevist om, at hun ikke elsker ham længere, beslutter Heathcliff sig for at forlade Wuthering Heights. Først flere år senere vender han tilbage rig og dannet, men med en grusom hævn planlagt.

Selvom Stormfulde højder er en forfærdelig barsk slægtsroman om nogen af de værste sider hos mennesket, er den stadig fuld af en lidenskab, du skal lede længe efter i nyere bøger. Det er en voldsom roman med voldsomme karakterer, som er svære at fatte sympati for. Forkælede børn og ubarmhjertige voksne, der ikke giver dig meget håb om forsoning. Ikke at det skal være en hindring for at du skal kaste dig over denne nye smukke udgave med de fantastiske efterord af Katrine Wiedemann. Den er en must-read for alle litteraturelskere og et helt igennem fascinerende indblik i menneskets mørkeste afkroge.

Denne udgave af Stormfulde højder er udkommet i Gyldendals Klassikerkollektion, som er en ny serie med klassikere fra Danmark og hele verden. Hvor den første kollektion samlede sig om erindring som både tema og genre, har denne anden kollektion fokus på kærlighed. Læs også anmeldelserne af Elskeren af Marguerite Duras og Doktor Zjivago af Boris Pasternak.

Emily Brontë: Stormfulde højder, Gyldendal, 477 sider, februar 2019

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.