// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Lee Child: Lærepenge
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Krimi, Spænding

Lee Child: Lærepenge

Skrevet af den 1. april 2019 – 06:27Ingen kommentarer

Lee Child er en af verdens førende spændingsforfattere, hans bøger om Jack Reacher bliver udgivet i over 100 lande og ligger jævnligt i top på bestsellerlisterne. Stephen King har kaldt Jack Reacher “den sejeste figur i en fortløbende romanserie”. Og det er ikke uden grund. Selvom Lærepenge er den 21. bog i serien, holder Jack Reacher stadig.

I denne bog bliver vi taget med tilbage til 1996, hvor Reacher stadig er i militærpolitiet. Det er derfor også en yngre og mere kæphøj Reacher, vi møder her.

Reacher bliver i starten af bogen sendt på skolebænken, hvor han møder hhv. en FBI-agent og en analytiker fra CIA. De undrer sig over, hvorfor de er sendt til et øde undervisningscenter, men bliver snart klar over, at de ikke skal på kursus. I stedet skal de hjælpe det nationale sikkerhedsråd med en mission.

I Tyskland har en sovende terrorcelle fået besøg af en budbringer. CIA har en meddeler “indenfor”, som fortæller, at han har hørt budbringeren sige “Amerikaneren forlanger 100 millioner dollars”. Men hvem er amerikaneren, og hvad kan han sælge, som er så mange penge værd?

Det er tydeligt for alle, at dette kan ende rigtig galt, hvis ikke de finder ud af, hvad amerikaneren vil sælge og til hvem. Reacher flyver til Hamburg med sin trofaste næstkommanderende Neagly for at finde amerikaneren og stoppe handlen.

Lee Child formår at holde læseren i uvidenhed virkelig langt hen i bogen. Jeg blev ved med at gætte på, hvad det mon var, handlen drejede sig om. Som altid sidder plottet lige i skabet, men denne gang gav det bogen et ekstra tvist, at handlingen foregår i 1996. Det vil sige, at mange af de hjælpemidler, som sikkerhedstjenester og politi har til rådighed i dag, ikke var tilgængelige. Jeg studsede flere gange over, hvorfor de ikke bare slog op på nettet eller i deres databaser. Men dengang var internettet jo stadig i sin spæde begyndelse, og intet var digitaliseret. Det var et forfriskende moment, og det må have været en udfordring i skriveprocessen at skulle tage højde for det. Samtidig var det også interessant at møde en ung Reacher, som stadig var cool og utraditionel, men som havde noget mere ungdommelig fandenivoldskhed i sig. Som altid kan jeg kun anbefale at læse bogen – Jack Reacher skuffer ikke!

Se også vores anmeldelser af tidligere udgivelser i serien, bl.a. Intet mellemnavn, Falske værdier og Hårdt prøvet.

Lee Child, Lærepenge, Forlaget Jentas, 398 sider, januar 2019.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.