// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kim Fupz Aakeson: Rengøring
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Videnskab

Forside » Roman

Kim Fupz Aakeson: Rengøring

Skrevet af den 9. februar 2019 – 07:25Ingen kommentarer

Den syner ikke af meget, den nyeste roman af Kim Fupz Aakeson, men den lille bog fortæller en stor (og vigtig og fremragende) historie!

“Ud på natten vågnede hun ved at han var gået i gang, han var ved at skille hendes baller ad, han ventede ikke på at hun var klar, og hun ømmede sig, han brummede bare, gjorde sig færdig med hende, og lagde sig under sin egen dyne igen, snøftede.”

Det er ikke nogen videre kærlig eller sympatisk kæreste Cecilie har. Men uden forældre har hun i det mindste ham. Og et sted at bo. Det er jo trods alt hans lejlighed. Men han er ikke nem ham kæresten. Cecilie må passe på, han bliver så let irriteret. Og rasende. Det er heller ikke let sådan at gå konkurs, når man har drømmen om at banke en succes af en café op.

Heldigvis har Cecilie hænderne skruet nogenlunde på. De kan i hvert fald bruges til at gøre rent hjemme hos folk. Og hun er flittig og vellidt. Så penge får hun hevet hjem, når nu kæresten ikke tjener penge og faktisk skylder en hulens masse væk.

Romanen er skrevet i et lettilgængeligt sprog og man suser afsted i læsningen. Meget hurtigt var jeg fanget ind i Cecilies lille verden. Imponeret over Fupz umiddelbare måde at beskrive Cecilies til tider grusomme tilværelse på.

I det ene afsnit får hun over få linjer bank af kæresten (det er jo også bare fordi han er for vild med hende, så bliver man så let jaloux, helt gak! grusomt, ubarmhjertigt) og i det næste afsnit gør hun rent i et hjem i den anden ende af byen. Ingen kommenterer på det bratte sceneskift, hverken Cecilie eller fortælleren. Der dvæles ikke ved volden. Der tales ikke om den. Livet går videre. Livet skal gå videre. For Cecilie kan det ikke være anderledes. Det forstærker det groteske og efterlader læseren alene med en vrede, empati og frustration (stor ros, det er genialt).

Rengøring er virkelig en god roman! Og en vigtig roman. Der findes helt sikkert parforhold, hvor parterne er faret så meget vild, at de ville gøre hinanden en stor tjeneste ved at gå fra hinanden. Ingen skal finde sig i at blive banket. Eller hånet eller nedgjort. Finder Cecilie modet til at sige fra? Det må du læse dig til!

Jeg har med fornøjelse læst en del af Fupz´udgivelser. Både romaner til voksne som Bådens navn fra 2018 og en del af hans børnebøger sammen med mine børn, fx Vitellobøgerne. Min søn og jeg er særligt glade for børnebogen Jeg er William, som også kan nydes i en vellykket filmatisering.

Kim Fupz Aakeson, Rengøring, Gyldendal, Januar 2019, 130 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.