// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Gerður Kristný: Hestvik
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Gerður Kristný: Hestvik

Skrevet af den 29. december 2018 – 08:45Én kommentar

Hestvik er en fremragende psykologisk gyser. Også til dig, der ikke læser gysere. For vi bliver i den realistiske genre. Og det bliver det nærmest kun endnu mere foruroligende af.

“Lysten til at se søen dukke op forude fordampede, da det viste sig, at på vejen gennem Grafningur-området var en bus kørt i grøften. Børn sad foroverbøjede ude i græsset og holdt sig om hoved, skulder, knæ og tå.” Allerede i anslaget fornemmer man ubehaget, den stemning der danner bagtæppe for fortællingen.

Elin, ung alenemor, der har mistet begge sine forældre, tager sin 12 årige søn med i familiens gamle enkle sommerhus. Det passer naturligvis ikke drengen, der ikke tænder på en weekend i et lille gammelt hus uden elektricitet eller internet.

Der er tilbageblik til dengang kæresten ikke længere var forelsket i hende, fordi han fandt hende for kedelig, til dengang hendes mor døde, og til barndommen og en folkeskoletid med en mobber blandt klassens børn. Længe var jeg usikker på, hvad det var for en bog, jeg havde fået mellem hænderne. Tematisk peger den i flere retninger: Tab af forældre, skilsmisse, tilværelsen som alenemor, en forestående operation, om at gense klassens mobber nr. 1. Jeg blev nysgerrig på den gode utålmodige måde og fortsatte grådigt læsningen.

Handlingen finder sted i det lille sommerhusområde Hestvik i nærheden af Thingvellir ca. 40 km. fra Reykjavik på Island. Thingvellir betyder tingslette og er et gammelt historisk sted, der ligger lige der hvor den nordamerikanske og den europæiske kontinetplade mødes. Her samledes islændingene for første gang i år 930 for at løse stridigheder og vedtage nye love. Det er med andre ord et helt særligt sted for både mennesker og natur. Et både råt og smukt sted med stejle klipper og dybe søer.

Og her midt i den islandske natur finder det stille drama sted. Det varer omkring et døgn. Og tager kun et par timer at læse. Det er fremragende læsning, og du får et gratis tip – husk at trække vejret. Og husk at læse mellem linjerne. Umiddelbart ser det hele tilforladeligt og hverdagskedeligt ud. En mor, en søn, et sommerhus. Men tag ikke fejl. Alt muligt lurer under overfladen. Sønnen bliver væk. Og det samme gør naboens lille datter.

Hestvik er et stille godt-fortalt drama, som man ikke aner, hvor tager en hen. Det spidser naturligvis til i slutningen af bogen. Her møder du 3 mennesker. En lille motorbåd. 2 redningsveste. Så lidt skal der til for, at musikken ændrer sig og læseren forstår, at nu er der virkelig noget på spil. Vi ved bare ikke hvad. Man kan kun gætte på, hvad der gemmer sig på næste side. Det er svært at regne ud. Sådan er det med ondskab.

Af samme forfatter er på dansk udkommet ungdomsromanen Smarties, som er anmeldt med ros her på bloggen. Romanen mindede mig danske Kamilla Hega Holsts glimrende roman Rud, som også er et psykologisk drama om en mor, et sommerhus og en søn, der forsvinder.

Gerður Kristný, Hestvik, Forlaget Vandkunsten, 2017, 153 sider, På dansk ved Erik Skyum-Nielsen

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.