// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Helene Uri: Sort is
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Helene Uri: Sort is

Skrevet af den 3. oktober 2019 – 06:45Én kommentar

“At være gift er at tilpasse sig, at indordne sig, at strække sig efter hinanden.”

Ebba og Karl har været gift i 46 år. De har børn og børnebørn og er for nylig flyttet til en mindre lejlighed i Oslo. Det er vinter og bidende koldt og byen er svøbt i sort is på vejene, der gør det umuligt for det ældre ægtepar at komme på gaden. Dagene går, der er snart ikke mere mad i køleskabet. Kulden fra gaden sniger sig ind i lejligheden og ind i deres parforhold.

“-Jeg må snart ud, siger hun. -Jeg skal simpelthen ud.
Karl tømmer sin kaffekop.
-Jeg bliver gal at at være lukket inde, sige Ebba.
-Nej, jeg tror ikke det bliver bedre i morgen, siger Karl og forlader køkkenet.”

Ebba og Karl har et særligt forhold, der svinger fra den ene ende af polen til den anden. De elsker hinanden. De begærer hinanden. Og de taler med hinanden. Men de skændes også. Og bebrejder hinanden for handlinger, der ligger langt tilbage i tiden. Det der skete dengang, trækker tråde op til nutiden. Jeg afslører ikke, hvad de hver især har gjort, men de har gjort hinanden fortræd.

Der er afsnit i romanen, der emmer af tryghed, tillid og samhørighed og der er afsnit med en trykkende urolig stemning, der spreder sig fra siderne i bogen til maven på læseren. Jeg kan høre musikken skifte, som når man ser en film eller et teaterstykke. Det er fremragende!

Sort is er en glimrende roman om stærk og vedholdende kærlighed på trods af det, de har udsat hinanden for. Helene Uri er fabelagtig til at skildre relationer mellem mennesker og i Sort is får du det helt store ægteskabskammerspil i lejligheden i Oslo.

Af samme forfatter har jeg læst og anmeldt romanerne Engel af nylon (en gribende roman om moderkærlighed) og Fordi jeg elsker dig (om kærlighed og manipulation) og begge romaner er stærke på skildringen af det der foregår indeni mennesker og mellem mennesker og værd at læse.

Forfatteren har en doktorgrad i lingvistik, er medlem af Det Norske Akademi og professor i skrivekunst. I 2018 modtog hun Norges største bogpris Brageprisen for fagbogen Hvem sagde hvad? Kvinder, mænd og sprog som udkommer d. 7. november.

Helene Uri, Sort is, 224 sider, Oktober 2019, Forlaget Klim, Oversat af Charlotte Kornerup.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.