// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Pénélope Bagieus: Skamløs
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer

Pénélope Bagieus: Skamløs

Skrevet af den 14. januar 2019 – 07:38Ingen kommentarer

Forlaget Cobolt ryster efterhånden den ene fantastiske graphic novel ud af ærmet efter den andet. Denne her er ingen undtagelse. 15 rebelske kvinder, der ændrede verden. Feminismen rykker ind i vores hjem og bliver til at tage at føle på med disse stærke kvinders historier i en virkelig lækker indpakning. Alle med det til fælles, at de gjorde noget atypisk for deres tid og ændrede verdens syn på kvinder. Den franske tegneserieskaber Pénélope Bagieu giver os i Skamløs en oplevelse uden lige med humor og skarp pen.

Jeg kendte kun et fåtal af disse rebelske kvinders historie, resten forundrede mig. og især skilte historien om Tove Jansson sig ud, da jeg altid har elsket hendes historier. At hun trods den store skandale det var, at hun var homoseksuel, var tro mod sig selv, er en kæmpe bedrift i sig selv. At hun derudover kunne frembringe så meget kunst på trods af sin modgang, at Walt Disney prøvede at få hende gaflet, gør mig fuldkommen benovet. Men Skamløs er selvfølgelig ikke kun en historie om vores alles Mumi-mor, men historien om 15 kvinders atypiske levevis forklædt som en tegneserie.

Vi hører om Agnodike, som var den første kvindelige athenske gynækolog i det 4.århundrede f. kr. Hun så alt for mange kvinder dø i barselssengen og besluttede sig for at gøre noget ved det. Det på trods af, at det var forbudt for kvinder at praktisere medicin i Athen. Så hører vi om de fire meget smukke og intelligente Marabal-søstre, som voksede op i den dominikanske republik Patria, Minerva. De blev kaldt Las Mariposas, ’sommerfuglene’, var store modstandere af diktatoren El Jelfe og viede deres liv til modstandsbevægelsen.

Denne bog bør være fast inventar i ethvert hjem med unge kvinder (og mænd). Pénélope Bagieus tegninger er farverige og morsomme, historierne er skrevet med humor og er lærerige på den der ubevidste måde, hvor du lærer noget uden at gøre noget for det. Skamløs er den første i en serie på to bøger, og jeg er meget spændt på, hvilke kvinder næste bog skildrer.

Pénélope Bagieu: Skamløs, Cobolt, 141 sider, december 2018