// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Kasper Holten: En lille bog om opera
Biografi

Roman

Krimi

Mad og drikke

Børnebog

Forside » Erindringer, Musik

Kasper Holten: En lille bog om opera

Skrevet af den 2. januar 2019 – 07:07Ingen kommentarer

Jeg er virkelig begejstret for Kasper Holtens “En lille bog om Opera”. I et engageret og uhøjtideligt sprog giver Holten en grundig indføring i alle facetterne af operaens fascinerende verden. Og nybegyndere er yderst velkomne, og kan sagtens læse med. I en meget personlig beretning fortæller Holten om sin livslange kærlighed til Operaen, og hvorfor den i den grad fortryller ham. Og det bliver til en magisk og lærerig rejse ind i operaens vidunderlige verden.

Jeg kan ligeså godt sige det som det er – jeg er selv fuldstændig vild med opera. Alligevel gik jeg med en vis skepsis til Holtens bog, fordi det kan være svært at beskrive den storhed, den magi, det drama og den uendeligt smukke musik, der gør operaen til noget ganske særligt. Men, men, men. Holten er ikke en berømt instruktør for ingenting. Han bygger bogen genialt op, og i løbet af bogens godt 200 sider, har han gennemgået alle de ingredienser, som en opera består af uden at kede os et eneste sekund. Tværtimod er vi blevet langt klogere på, hvordan en operaforestilling bliver til – og så vi har oven i købet moret os undervejs! For eksempel indledes kapitlet om den lyse sopran sådan her:

“En klassisk operavits lyder som følger: “Hvad er forskellen på en gidseltager og en sopran? Man kan som regel forhandle med en gidseltager!”

Kasper Holten var blot 27 år, da han blev ansat som operachef på Det Kongelige Teater, men var kun et barn, da opera for første gang fortryllede ham. Han har opsat og instrueret flere end 70 operaer, skuespil og musicals i Danmark og udlandet. Han har været chef for Operaen i København og operachef på The Royal Opera House i Covent Garden i London. I skrivende stund er han udnævnt som chef for Det Kongelige Teater i København.

I et befriende let tilgængeligt og vittigt sprog, hører vi om Holtens mange oplevelser på de store operascener. Om operasangernes forskellige stemmer (tenor, bas, alt og sopran), om orkesteret og arierne. Om instruktørens, scenografens og dirigentens rolle. Samtidig gennemgås seks af operahistoriens mesterværker, Carmen, Orfeo, Figaros Bryllup, Wozzeck, Valkyrien og La Traviata. Hele vejen fascinerer Holten os med sin gigantiske viden om og erfaring med genren. Og hans brændende entusiasme, som gennemsyrer hele bogen er dejlig smittende.

Holten taler aldrig ned til læseren – men han taler derimod med os, og bogen kan læses som en håndbog for den forudsætningsløse, der har lyst til at bevæge sin ind operaens magiske verden, og som gerne vil vide mere om, hvordan en opera bliver til. Samtidig giver bogen også stor lyst til at lytte til opera hjemme i stuen, og det opfordrer bogen også til. Kasper Holten har nemlig lavet en playliste på Spotify, hvor man kan lytte til alle de musikstykker, der henvises til i bogen. En sand genistreg.

Bogen er morsom, begavet, underholdene, og alle kan begynde her. Jeg anbefaler den på det varmeste til alle, der gerne vil vide mere om opera. Læs den og lyt. Og lad musikken bruse i dit blod.

Bogen er illustreret med 65 fotos fra forskellige forestillinger og indeholder en playliste med 43 indspilninger af arier og kor.

Kasper Holten: En lille bog om opera, Lindhardt og Ringhof, marts 2018, 256 sider.