// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Christian Holmsted Olesen: Den danske stol – en international affære
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Design og mode

Christian Holmsted Olesen: Den danske stol – en international affære

Skrevet af den 22. november 2018 – 06:22Ingen kommentarer

Det skal ikke være nogen hemmelighed, at nærværende anmelder holder uendeligt meget af dansk design. Især af klassisk dansk møbelkunst fra midten af det 20. århundrede. Derfor kastede jeg mig med stor fryd over bogen “Den danske stol – en international affære”, som skrevet af ingen ringere end Christian Holmsted Olesen, som er udstillings- og samlingschef på Designmuseum Danmark. Og jeg er dybt imponeret!

Bogen fortæller den fantastiske og unikke historie om den danske designarv, som blev det kulturelle fænomen, der satte Danmark på verdenskortet i midten af det 20. århundrede. Gennem korte, overskuelige tekster og flere end 300 billeder og arbejdstegninger, gennemgår det rigt illustrerede værk, intet mindre end 113 udvalgte stole skabt af blandt andre Hans J. Wegner, Finn Juhl og Arne Jacobsen.

En vanvittig spændende gennemgang, der viser, hvor og hvordan de store danske møbeldesignere hentede inspirationen til deres ikoniske stole. Det viser sig nemlig, at alle de udvalgte stole har træk, der kan føres tilbage til et såkaldt “urdesign”.

Et eksempel er Wegners ikoniske Y-stol, der historisk set stiller sig på skuldrene af de klassiske kinesiske stole fra 1700-tallet. De kinesiske stole var karakteristiske ved at have en tung og statisk firkantet base og en let dynamisk overdel (kopstykke), som altid dannede en elegant ramme om den siddende.

Det var netop det geometriske overfor det organiske, der optog en modernist som Wegner, og som gik igen i flere af hans design. Fuldstændig som på de kinesiske stole, har Y-stolen ikke traditionelle armlæn, men derimod indrammer kopstykket med én lang organisk profil elegant den siddende.

Det ses også på Wegners fantastisk smukke blyantskitse (fra 1950) til den berømte Y-stol, der viser hans store fokus på kopstykket og hans tanker bag stolens forskellige træprofilers forløb og facon.

Bogen er opdelt i kapitaler, efter netop den “urstol”, der har været inspirationskilden til de respektive danske stole. Vi møder blandt andet japanske foldestole, engelske salonstole, karmstole, skalstole, Windsorstole og frisvingere. Alle er de på hver deres måde ophav til de danske stoles design.

Bogen er meget smuk og elegant trykt, og er et designikon værdigt. Formatet efterlader dog meget at ønske. Man må desværre bruge lup, hvis man vil studere arbejdstegningerne nærmere. Bogen havde virkelig fortjent et coffee-table format, med store opslag, der ville gøre det meget lettere at nyde billeder, arbejdstegninger, og de ikoniske stole uden at skulle anstrenge øjenene. Dette til trods, kan værket varmt anbefales til alle, der som jeg, interesserer sig for dansk møbeldesign i verdensklasse.

Christian Holmsted Olesen: Den danske stol – en international affære, Strandberg Publishing, 336 sider, rigt illustreret, oktober 2018.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.