// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Carsten Juul: Skovbrand
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer

Carsten Juul: Skovbrand

Skrevet af den 27. oktober 2018 – 07:42Ingen kommentarer

Ved du, hvad man skal gøre for at overleve en eksplosiv skovbrand i Australien? Det vidste Carsten Juul og hans kammerat Christian ikke, men heldigvis traf de den rigtige beslutning, da katastrofen indtraf, og reddede livet.

I 1982 er Carsten Juul som teenager med sin ven på vandretur i Blue Mountains i Australien, da de bliver overrasket af en voldsom skovbrand, der breder sig med lynets hast. Mod alle odds overlever de flere dage i den brændende skov, hvor kun deres beslutning om at søge mod en flod redder dem. Til sidst bliver de fundet af en redningshelikopter og undslipper med livet i behold.

Jeg blev overrasket over denne bog. Jeg troede egentlig, at den primært ville handle om skovbranden, men den var i lige så høj grad en fortælling om venskab, familie, mod og tab. Historien om at overleve en brand fylder selvfølgelig en del, men bogen giver i lige så høj grad et indblik i det danske samfund i 1980’erne. Den tegner et billede af de danskere, der var uenige i Anker Jørgensens politik, og som forlod Danmark i protest for at søge lykken et andet sted.

Det er også en bog om familierelationer, hvor indblikket i forfatterens fars sind giver bogen en ekstra dimension. Der er meget interessant at se, hvordan faderens udlængsel og bristede illusioner i det nye hjemland langsomt nedbryder ham. Han har hidsige udbrud, hvor han sviner alt og alle til, som han ikke kan lide eller er enig med, hvilket spreder dårlig stemning og derved påvirker resten af familien og deres relationer til andre mennesker. Som forfatteren selv skriver “En forurettet dreng ter sig inden i min far“.

Jeg undrede mig i starten en del over, hvorfor forfatteren overhovedet var på tur med Christian, da han lod til ikke at bryde sig synderligt om ham. Efterhånden som man kommer dybere ind i bogen, finder man ud af, hvorfor de er af sted sammen, og hvad det betyder for deres venskab siden hen. For er det givet, at man vil være venner for livet, blot fordi man har overlevet en katastrofe sammen? Især hvis man måske ikke var tætteste venner inden. Bogen springer frem og tilbage i tid, hvilket fungerer rigtig godt til at belyse de to kammeraters forhold, og hvordan det udvikler sig.

Skovbrand er en del af en ny serie non-fiktionsfortællinger under overskriften “En sand historie”. Bøgerne kan læses hver for sig, men har det tilfælles, at de fortæller om almindelige menneskers ualmindelige oplevelser eller gerninger.

Carsten Juul, Skovbrand, Storyhouse – L&R, juni 2018, 244 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.