// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Benn Q. Holm: Asfalt og blomster
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Benn Q. Holm: Asfalt og blomster

Skrevet af den 27. november 2018 – 07:58Ingen kommentarer

Asfalt og blomster er min personlige Benn Q. Holm debut, selvom han står bag en lang række læser- og anmelderroste romaner. Han er kendt for sine Københavner-romaner, hvor forskellige skæbner og menneskelige historier skildres præcist, nøgternt og aldeles autentisk. Asfalt og blomster er ingen undtagelse til dette, og jeg var grebet fra de første sider.

Bogen er inddelt i tre dele. I første, og efter min mening absolut bedste, del møder vi den unge københavner Alice Hansen. Hun bor hos sine forældre, bliver gravid ved et uheld og beholder barnet. For at tjene til dagen og vejen er hun i huset hos en gammel kontorforsyningsforhandler, og dér lever hun et ensformigt og kedeligt liv med at passe hus, forretning og sin lille søn. Det er trygt, men gabende kedeligt for den unge kvinde. Lørdagene er lyspunktet. Der mødes hun med veninden Hannah, og de frekventerer det københavnske natteliv i det sagnomspundne ’Minefelt’ omkring Nikolaj Plads. Alice er omsværmet. Hun er smuk og anderledes uopnåelig end de andre i miljøet. Men en aften i 1972, umiddelbart efter Kongens død, findes hun myrdet i en baggård. Mordet forbliver uopklaret.

I anden del møder vi Alices søn Jack, nu som voksen, der lever en apatisk og følelsesløs tilværelse. Mærket af sin fortid er han ude af stand til at knytte sig til andre mennesker. Han har ingen reelle venskaber, men ses dog med en flok unge mænd, som han spiller i band med. Det ender i massiv druk og stofmisbrug, og en dag forsvinder han sporløst.

Tredje del handler om den netop afskedigede journalist Mikael Busk, der kontaktes af en gammel bekendt, der vil have hans hjælp til at finde Jack. Mikael er rastløs, og bruger i øvrigt for meget tid på at spekulere i sin kones mulige sidespring, og indvilger i at prøve at finde Jack. Det lykkes – og han finder også nogle andre, hidtil ukendte, informationer om, hvad der skete dengang i 1972.

Lige så fantastisk og spændende jeg synes første del af bogen var med Alice som omdrejningspunkt og København som kulisse, lige så langtrukken synes jeg sidste del om den arbejdsløse journalist Mikael og hans ”opklaringsarbejde” var. Jeg synes, at siderne om Mikaels personlige kvababbelser er uinteressante for resten af fortællingen, og jeg sidder tilbage med en uforløst følelse efter at have læst sidste side. Var det virkelig det?

Men jeg nød virkelig fortællestilen, de historiske scenerier og alle de uopklarede spørgsmål, der fik mig til vende side efter side, og jeg har i høj grad lyst til at give mig i kast med nogle af Benn Q. Holms andre romaner.

Vi har her på bogblogger anmeldt flere af Benn Q. Holms andre romaner, for eksempel De døde og de levende, Den gamle verden og Byen og øen.

Benn Q. Holm, Asfalt og blomster, Lindhardt & Ringhof, 27. november 2018, 395 sider

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.