// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Benn Q. Holm: De døde og de levende
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Roman

Benn Q. Holm: De døde og de levende

Skrevet af den 16. juni 2016 – 07:41Én kommentar

Benn Q. Holm er anerkendt for sine generationsportrætter med fokus på manderoller, kærlighed og store eksistentielle spørgsmål, herunder den svære kærlighed. Ofte er rammen om portrætterne københavnske miljøer og cafeer, som forfatteren tilsyneladende kender rigtig godt. København er vi også i her, med en afstikker til de svenske skove.

Vi skal dog lidt længere tilbage i Danmarkshistorien, end vi har været hidtil i Holms forfatterskab, nemlig til besættelsestiden og årene lige efter 2. verdenskrig. Dette livtag med en skelsættende epoke slipper Benn Q. Holm rigtig godt fra.

Historien starter i 1943, hvor to unge jurastuderende, Ebbe og Karen, bliver indrulleret i modstandsbevægelsen. De bliver også kærester, men må skilles, da Ebbe flygter til Sverige efter en sabotageaktion, der går galt. I Sverige bliver han en del af den danske brigade, som træner, fryser, savner Danmark og føler sig sat noget så forfærdeligt uden for døren i de mørke og kolde skover.

Man oplever med Holms præcise prosa, hvordan nerverne bliver mere og mere tyndslidte. Ebbes nerver hænger ude på tøjet, ikke mindst på grund af savnet efter Karen, og hans fantasi får vinger. For hvad mon hun egentlig går rundt og laver derhjemme? Det får han svar på, da han omsider kommer tilbage til Danmark. Det skal ikke afsløres her, hvad der er sket, men Ebbe skal håndtere et dilemma, der gradvist æder ham op. Den svære kærlighed og minderne om de døde kammerater, får ham til at synke længere og længere ned i mismod og frustration. Hans modsætning er en anden modstandsmand, Erik, der kaster sig ud i dristige forretninger, og på den vis bevarer spændingen og fornemmelsen af at sætte alt på spil. De to modsætninger giver fortællingen en spændstig dynamik, der betyder, at bogen ikke bliver endnu en fortælling om stakkels hjemvendte krigere, der ikke kan finde sig til rette.

Bogens titel spiller underfundigt på modstandsfolkenes skæbner. Nogle døde under krigen, andre overlevede. Men de overlevende er ikke nødvendigvis rigtig i live, plaget som de er af minderne, rastløshed og uforløste forhåbninger.

Levende er portrættet af efterkrigstidens Danmark og af kønsrollernes spirende foranderlighed til gengæld. Der er skønne, stemningsfulde skildringer af København, og bogen er holdt i en realistisk og sober tone med mange fine og tankevækkende iagttagelser.

“De døde og de levende” af Benn Q. Holm, Lindhardt og Ringhof, 335 sider, Juni 2016.

Én kommentar »

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.