// // // Bogblogger.dk – Boganmeldelser på nettet » Hans Engell: På sporet af årgang 1948
Digte

Spænding

Noveller

Roman

Krimi

Forside » Erindringer, Historie

Hans Engell: På sporet af årgang 1948

Skrevet af den 24. august 2018 – 06:04Ingen kommentarer

Der er store årgange og små årgange, og netop nu er årgang 1948 aktuel. Hvis du er født i nævnte år, og dermed fylder eller er fyldt 70 år. Det er, der mange der gør. Blandt andet den politiske kommentator og journalist Hans Engell, der har skrevet bogen ”På sporet af årgang 1948”.

Det er blandt andet Hans´ egne erindringer. Blandt andet at København mange steder var en slidt og fattig by. Skolegangen med 36 elever i klasserne. Indlæringsprocessen og disciplinen var med jernhånd styret af lærerne. Der var kontant afregning, hvor manglende forberedelse, uro i rækkerne eller frække bemærkninger blev belønnet med en ordentlig en på skrinet eller den formastelige blev trukket op ved hårene i tindingen. Så meget for de gode gamle dage.

Hans Engell giver en god beskrivelse af sin opvækst, og de omgivelser, den fandt sted i. Det er om forældrenes skilsmisse, om sine socialdemokratiske morforældre og konservative farforældre. Og ikke mindst forældrene. Om sporvogne. Og – mener han – at Danmark i 1960-erne politisk var styret af et meget konservativt Socialdemokrati. Og ret socialdemokratiske borgerlige.

Men det er ikke kun Hans Engells eringeringer, der breder sig på siderne. Han har interviewet otte jævnaldrende om deres barndom, opvækst og ikke mindst svarer på spørgsmål om, forskellen på dengang og dagens Danmark.

De otte er Mimi Jakobsen, Birthe Kjær, Leif Mikkelsen, Amalie Malling, Mogens Rubinstein, Roald Als, Sonja Oppenhagen samt Jette Gottlieb. De otte kommer vidt omkring. Her bragt citater i løs vægt. Flere af de interviewede syntes, at solidariteten i samfundet er væk. “Tidligere tog man sig mere af hinanden.” “Vi har mistet tolerance og sammenhold.” “Sammenhængskraften er væk.” “Forskellen mellem de forskellige sociale klasser er uendelig meget større i dag end dengang.” “Samfundet var rummeligere.” “Der var plads til alle.” “Der går i dag lang tid imellem, man møder en original i Danmark.”

Jeg vil lade håndtegner Roald Als få sit helt eget citat: ”Fra jeg blev født, gik det kun fremad, lige indtil den dag Anders Fogh Rasmussen blev statsminister. Fra da af gik det tilbage igen. Sådan oplever jeg Danmark.”

Denne anmelder er tre år ældre end de 70-årige. Uden at være censor, men blot et vidne, er der god læsning i ”På sporet af årgang 1948” og mulighed for at få genopfrisket samfundets daværende tilstand og for yngre årgange, at få fortalt historien med eller uden vingesus fra hestens egen mule. God læsning. Jeg følte mig både underholdt og informeret. Bogen har også relevant statistisk materiale. Blandt andet at der blev født 84.938 børn – fordelt på 43.857 drenge og 41.081 piger.

Vi har tidligere anmeldt På sporet af 1946 fra samme serie.

På sporet af årgang 1948 – forfatter Hans Engell. Udgivet af Frydenlund. Maj 2018. 143 sider.

Skriv en kommentar!

Du skal være logget på for at skrive en kommentar.